Annons

Vilken häftigt premiärglid!

Tivolibadets nya vattenrutschkana öppnar för allmänheten i dag. Kristianstadsbladet premiäråkte.
Kristianstad • Publicerad 5 juli 2008
Kristianstadsbladets reporter Kristoffer Örstadius provåkte Tivolibadets nya attraktion. Bild: Willy Alm
Kristianstadsbladets reporter Kristoffer Örstadius provåkte Tivolibadets nya attraktion. Bild: Willy AlmFoto: 
En ny bana på stålstativen. Bild: Willy Alm
En ny bana på stålstativen. Bild: Willy AlmFoto: 

Den blinkar, låter och känns. De senaste två veckorna har den 50 meter långa banan installerats på Tivolibadets östra fasad mot Helge å. Attraktionen ersätter nu den gamla vattenrutschkana som åkts av Kristianstadsborna i över 13 år.

- Vi kände att en förnyelse var ett måste. Det är viktigt att vi kan tillgodose ungdomarnas behov, säger Per-Olof Cartbo, enhetschef på Tivolibadet.

Annons

Banan är modern och innehåller fiberoptik med olika ljus som ska göra upplevelsen bättre. Ljusen ändrar hela tiden form och tanken är att förändringen ska lura kroppen att tro att man åker snabbare, men även runt och upp-och-ner.

- Det blir som en slags synvilla, verkligen häftigt. Dessutom har den högtalare med musik. Ytterligare en funktion är att tunneln är fylld med så kallade touchkontroller, små ljuscirklar på väggarna som man kan nudda under åkningen. Nuddas en ljuscirkel tilldelas åkaren en poäng som sedan sammanställs på en datorskärm tillsammans med en tio-i-topp-lista. - Då kan sällskapet ha en inbördes tävlan om vem som erhåller flest poäng. Det är som ett spel, säger han.

Varannan minut byter badhusets dator blinkprogram och touchkontrollernas placering förändras. Svårighetsgraden på spelet kan också den bytas ut.

Säkerheten är jämfört med den tidigare banan betydligt bättre. Skulle vattenflödet bli för lågt stängs maskinen av. Likaså är det nu inte lika enkelt att slänga in saker på rutschkaneåkaren från bassängen nerifrån.

- Dessutom kan vi i vår dator se om man åker mot rött, det vill säga när någon redan åker. Och då säger vi självklart till personerna.

Satsningen kostar 1,6 miljoner kronor, extrapengar som Tivolibadet fått av kommunen.

- Det är mycket pengar, men vi har tänkt att den ska hålla i 20 år och då är det en bra investering.

Den nya vattenrutschkanan blir en av de modernare i landet och är specialbygd för Tivolibadet. En liknande finns dock redan i den nybygda simhallen i östergötska Finspång. Sportlovet var egentligen tiden för den tänkta invigningen, men de första anbuden uppfyllde inte badhusets krav och blev därför försenad. I dag klockan nio invigs banan, men Kristianstadsbladet fick ändå premiäråka rutschkanan - först av alla. Och visst var det en häftig åktur med ljus och ljud. Smygpremiären resulterade i pinsamma en poäng i touchkontrollerspelet och tiden 7,86. En åkning som direkt (konstigt nog) placerade sig på förstaplats på highscore-listan. Garanterat är att datorskärmen visar helt andra siffror efter helgens premiär.

Kristoffer Örstadius
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons