Annons

Virvlande tango mitt i stan

Dags att säga adiós till gamla smeknamn som Lilla Paris och Skånes Athen. Under lördagens tangobrunch förvandlades centrala Kristianstad till ett passionerat Buenos Aires.
Kristianstad • Publicerad 22 augusti 2009
Virvlande passion. Hanna Zarbock och Rolf Lagerlöv dansar tango på Kristianstads gator. Bild: Peter Åklundh
Virvlande passion. Hanna Zarbock och Rolf Lagerlöv dansar tango på Kristianstads gator. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

Klockan är halv tolv på förmiddagen och det är strålande solsken. Musiken flödar ur högtalarna. Kvinnor och män rör sig tätt intill varandra, snurrar runt och spänner ögonen i sin danspartner.

Minst lika intressant är det att studera människorna som försöker ta sig förbi på Hesslegatan. De stannar till, ser en lucka, tvekar. På något sätt lyckas de alltid ofrivilligt hamna i vägen. Tangoföreningen Pantano anordnar tangobrunch utanför Dufvanders konditori. Genom att vistas ute bland folk hoppas den blott ett och ett halvt år gamla föreningen locka till sig fler aktiva.

Annons

Platsen utanför Dufvanders är omsorgsfullt vald, eftersom betongunderlaget passar särskilt bra till tangfo. Och det var faktiskt ungefär så här det började en gång i tiden.

– Tangon har sitt ursprung bland den fattiga befolkningen i Buenos Aires. Man dansade på gator och på kaféer och sedan spred det sig vidare, säger Hanna Zarbock, styrelseledamot i Tango Pantano.

Precis som nästan all annan dans upplever tangon ett uppsving just nu.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på, men dansen börjar uppskattas allt mer. Det är både rörelse, motion och en strålande hälsofaktor, säger Hanna Zarbock. – Den argentinska tangon är mer sensuell och passionerad än till exempel den finska. Det hänger mycket på kroppskontakt, lekfullhet och kommunikation utan ord, fortsätter Hanna Zarbock.

Tango har inte mycket gemensamt med andra pardanser som foxtrot, bugg eller schottis. Improvisationsmomentet har stor plats och det går aldrig att bli fullärd.

– Det är en utmaning hela tiden. Det finns ju inga förutbestämda turer som i annan dans. Dessutom är det en snäll dans om man har problem med ryggen. Alla kan dansa tango, säger Rolf Lagerlöv, sekreterare i föreningen.

Johan Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons