Annons

Wendesgymnasiet ska bli motorbranschcollege

Branschen skriker efter utbildat folk. Nu ska Wendesgymnasiet bli ett Motorbranschcollege för att öka attraktionskraften för utbildningen och säkra kompetensförsörjningen
Kristianstad • Publicerad 7 mars 2018
"Ju snabbare det går att beta av alla kriterier desto snabbare går det att bli certifierad", säger Jonas Hehrne (till höger) som gratulerade Wendesgymnasiets rektor Joakim Sahlin (till vänster) till att de på måndagen bildade en MBC-grupp som ska sätta i gång med arbetet.
"Ju snabbare det går att beta av alla kriterier desto snabbare går det att bli certifierad", säger Jonas Hehrne (till höger) som gratulerade Wendesgymnasiets rektor Joakim Sahlin (till vänster) till att de på måndagen bildade en MBC-grupp som ska sätta i gång med arbetet.Foto: Lasse Ottosson

– De närmaste tre åren behöver motorbranschen rekrytera nära 6 000 personer, säger Jonas Hehrne, projektledare för Motorbranschcollege som på måndagen var på besök på Wendesgymnasiet på grund av att de ansökt om att bli certifierade.

På plats fanns representanter för lärarna, facket, elever, branschen och politiken. Alla behövs för att certifieringen ska kunna bli verkligenhet och de ska ingå i en arbetsgrupp, kallad MBC-grupp, som ska se till att skolan uppfyller alla kriterier.

Annons

– Vi vill satsa på hög kvalitet och marknadsföring så vi är väldigt glada att vi nu tar det första steget till att bli ett Motorbranschcollege, säger Joakim Sahlin, rektor på Wendesgymnasiet.

Ett av målen är att fylla alla platser på de aktuella programmen på skolan, men även att stärka statusen på denna typ av yrken.

– Vi vill öka attraktionskraften i utbildningen och visa att det finns många olika jobb man kan gå vidare till, många karriärvägar, och vi vill gärna locka fler tjejer och visa att detta är ett kul och spännande jobb, säger Jonas Hehrne.

För att eleverna ska få en bra kontakt med arbetslivet tidigt är en viktig del i Motorbranschcollege ett nära samarbete med branschen och arbetsgivarna.

– Det är viktigt att det finns utbildade handledare på företagen som kan tillhandahålla bra APL-platser med den inriktningen som eleven vill ha och även se över möjligheten till extra jobb, med mera, och det blir en utmaning för både skolorna och företagen, säger Jonas Hehrne.

Ett annat sätt att locka elever till Motorbranschcollege kan vara att företagen till exempel bjuder in föräldrar och elever på högstadiet som snart ska välja till gymnasiet och ge dem en positiv bild av yrket och utbildningarna.

På mötet fanns bara en representant från personbilsbranschen med och det var Mikael Fransson från Bilcentrum. Övriga var Mats Persson på Volvo Lastvagnar, Per-Åke Johnsson på Östra Sönnarslövs Traktorservice, Pär Dahlström på Söderberg & Haak och Per-Ola Levin från Börjessons lastbilar.

– Men det beror nog på att de i personbilsbranschen är mer stressade, inte att det inte finns intresse, säger Joakim Sahlin som hoppas att och tror att det kommer att bli ändring på det när informationen om Motorbranschcollege sprider sig.

På mötet på måndagen bildades i alla fall en MBC-grupp som ska ha sitt allra första möte den andra veckan i april.

I Sverige finns hittills bara fyra skolor som är Motorbranschcollege och de har ingått i ett pilotprojekt. Men ett 20-tal till är på gång, utöver Wendesgymnasiet bland annat Jakobsskolan i Hässleholm.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons