Annons
Nyheter

Det här är ett äventyr som aldrig tar slut. Många kommer att höra av sig, antingen för att de ser sig själva i filmen eller för att de på olika sätt vill bidra till en utökad berättelse.

Magnus Rutberg
"Det var en gång", säger berättarrösten. Och det är ju fortfarande. En Stad. Kanske inte densamma nu som då, men ändå. Filmaren Magnus Rutberg vill berätta den Stadens historia.
Kristianstad • Publicerad 25 november 2014
Magnus Rutberg, filmberättare.
Magnus Rutberg, filmberättare.

om hur "Sagan om vår stad" kan bli ett evighetsprojekt

Blickar in i Stadens själ

Magnus Rutberg berättar om Staden genom samtal med, och bilder av, dem som befolkat och fortfarande befolkar den. Foto: Peter Åklundh
Magnus Rutberg berättar om Staden genom samtal med, och bilder av, dem som befolkat och fortfarande befolkar den. Foto: Peter Åklundh

Det är Magnus Rutberg själv som ställer frågan: "Är det ens möjligt att berätta sagan om en stad?" Han kan också, medan filmbilderna rullar fram, ge svaret: Så klart inte. Men med ett subjektivt urval från de blickar han möter i stillbilds- och filmarkiven, och i timslånga samtal, målas ändå något till en helhet. En saga ur verkligheten.

Annons

Magnus Rutberg har filmat Kristianstad förut – i en dokumentation av Domus, men också i porträtteringar av silversmeden Grönroos, Miró-samlaren Tryding och museimannen Torsten Andersson. Den här gången gräver han ändå både djupare och bredare. I filmens första sekvens jubilerar Staden. Kristianstad fyller 400. Och i nästa, talar en av 1960-talets stadsvärdinnor om ett annat jubileum, när staden fyllde 350, 1964.

Korta sekvenser som växlar mellan färg och svartvitt, två kungapar på sina tribuner.

Men för Magnus Rutberg har arbetet med "Sagan om vår stad" haft andra referensramar än storheters närvaro, avgörande dramatik och stolta händelser. En stads själ, menar Rutberg, lever i människors blickar. Människorna som befolkat och befolkar Staden och som kan bidra till att berätta dess historia.

– Vi började diskutera projektet, jag tillsammans med kommunen och Regionmuseet, under 2012 och resan till färdig film pågick fram till den femte november i år, säger Rutberg.

Han skrev ett utkast och tycker själv att slutresultatet landade ganska nära.

– Men jag vet av erfarenhet att det här är ett äventyr som aldrig tar slut. Många kommer att höra av sig, antingen för att de ser sig själva i filmen eller för att de på olika sätt vill bidra till en utökad berättelse.

Det fanns, och finns, material till – åtminstone – en helaftonsfilm. Men Magnus Rutberg blev tvungen att begränsa sig till 61 minuter.

– Jag har valt att bygga utifrån ett högst subjektivt urval. "Sagan om vår stad" är inte, och ska inte vara, redovisande. Jag har gått till arkiven för att följa folks blickar genom årtionden och fascinerats av att låta då möta nu.

Ett av de tidigaste årtalen som nämns är 1868, födelseåret för Anna Lundqvist som var den första kvinnan i stadsfullmäktige. Men mycket av berättelsen koncentreras till mitten av ett dramatiskt 1900-tal. 1939 släpps 1000 fredsduvor fria under Kristianstadsutställningen, mot slutet av 1950-talet gör miljöinspektören fortfarande nedslag i miserabel slum, några år senare är Garnisonsstaden som störst och starkast. Egna Hem byggs, längre fram Gamlegården.

Människor berättar. Nu om då. Vi möter deras blickar. Blickar som är Stadens själ.

Annons

Magnus Rutberg själv växte upp i en annan stad, Hässleholm. Och han verkar till vardags i Malmö.

– Det finns både fördelar och nackdelar med att vara den sortens betraktare, säger han. Jag har inte alla ingångsvärdena, å andra sidan inbillar jag mig att det ligger en vinst i att inte bli blockerad medan man gräver.

"Sagan om vår stad" visas till att börja med vid fem tillfällen. Premiär fredag klockan 18 på Kosmorama. Därefter: Lördag 13.00 och 15.00 samt söndag 13.00 och 15.00, i Regionmuseets hörsal.

Bengt Banemark, lärare och kantor. Också känd som Blåsar-Bengt Foto: Peter Åklundh
Bengt Banemark, lärare och kantor. Också känd som Blåsar-Bengt Foto: Peter Åklundh
En tioårig Blåsar-Bengt saluterar sin stad tillsammans med Kristianstads Folkskolors Gossorkester. Foto: Peter Åklundh
En tioårig Blåsar-Bengt saluterar sin stad tillsammans med Kristianstads Folkskolors Gossorkester. Foto: Peter Åklundh
Militärstaden visar upp sig, med stafett på Regementets dag under 1960-tal. Foto: Peter Åklundh
Militärstaden visar upp sig, med stafett på Regementets dag under 1960-tal. Foto: Peter Åklundh
Fakta

Sagan om vår stad

61 minuter lång dokumentär om Kristianstad.

Idé och regi: Magnus Rutberg som tidigare bland annat gjort filmerna "Nils & Miró", "Vi ses på Domus!", "Liv av silver" och "Tidsresenären".

Anders MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons