Annons
Nyheter

Greklands tragedi och kamp

Denna bok börjar och slutar med ett mord, men det är ingen deckare. Det är en omskakande resa genom Greklands moderna historia, från mellankrigstiden med Metaxas högerdiktatur fram till dessa yttersta tider, när Grekland – för vilken gång i ordningen? - är i nöd.
Publicerad 31 oktober 2015
Demonstartion mot finanskrisen i den grekiska staden Thessaloniki. Foto: Nikolas Giakoumidis
Demonstartion mot finanskrisen i den grekiska staden Thessaloniki. Foto: Nikolas Giakoumidis

Mordoffret är Pavlos Fyssas, "sångare och musiker med hjärtat till vänster". Mördaren delade efteråt ut flygblad för Gyllene Gryning, det allt starkare nazistiska partiet. Polisen ingriper oftast inte mot dessa nazistiska våldsdåd, så folk blev förvånade när fem av partiets parlamentsledamöter plus ordföranden Nikos Michaloliakos arresterades för delaktighet i mord.

Mordet för oss ända tillbaka till sommaren 1936, då högergeneralen Ioannis Metaxas med starka sympatier för både fascism och nazism tog makten. Genom hela Greklands moderna historia kan vi sedan följa kampen mellan svartblå partier ibland i förening med kungahuset och med stöd av litet skikt rika familjer.

Annons

1941 besatte tyskarna Grekland, men genom en heroisk ansträngning kunde motståndsrörelsen EAM/ELAS fördriva dem 1944. Knappt hade EAM/ELAS lagt ner vapnen, så måste de ta upp dem igen i ett bittert inbördeskrig mot högerkrafter stödda av först engelsmän, sedan amerikaner. Ett krig som rev upp djupa, ännu delvis oläkta sår.

När läget såg ut att ljusna i Grekland igen, var det dags för nästa katastrof – den brutala militärjuntans tid 1967 - 1976.

Historikern Torsten Rönnerstrands kapitel varvas med språkprofessorn Christina Heldners utblickar över grekisk litteratur. Här passerar många stora namn som Kazanzakis, Vassilikos, Seferis (Nobelpris 1963). Särskilt värdefullt är det långa kapitlet om Odysseus Elytis (Nobelpris 1979) och hans stora diktverk To Axion Esti som kom att spela en viktig roll under juntatiden. Texter ur frihetskämpen och tonsättaren Mikis Theodorakis oratorium baserat på Elytis text sjöngs av väldiga människomassor i demonstrationståg mot regimen.

Under juntatiden engagerade sig vår Amnestygrupp i Göteborg för en annan av Greklands stora diktare Yannis Ritsos, förvisad till fångön Leros. Vassilikos kom till ett välbesökt opinionsmöte på studentkåren. Andreas Papandreou, som är son till den välkände tidigare premiärministern Georgios Papandreou och som nu vistades i exil i Stockholm, kom i en annan angelägenhet. Deras starka, varma personligheter gjorde ett oförglömligt intryck.

Papandreous socialdemokratiska parti PASOK kom senare att regera Grekland i tre perioder, sammanlagt cirka 21 år. Papandreou fick snart rykte som de fattigas beskyddare.

Nu är Grekland i skuldkris. Rönnerstrand gör en värdefull genomgång av orsakerna till skuldkrisen och avrättar flera myter.

Högerkupp hotar, men mot de högerextrema krafterna särskilt Gyllene Gryning står en växande antifascistisk rörelse.

Boken om Greklands moderna tragedi är upprörande, men också hoppingivande. Läs den i dessa mörka tider.

Kjell Andersson

Samhällsdebatt

Christina Heldner & Torsten Rönnerstrand

"Krisernas Grekland i politik och litteratur. Arvet från Sokrates, Zorba och Lambrakis"

(Carlssons)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons