Annons

13 Nobelpristagare: Släpp egyptisk författare

Litteratur • Publicerad 2 november 2022
Årets litteraturpristagare Annie Ernaux. Arkivbild.
Årets litteraturpristagare Annie Ernaux. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

13 Nobelpristagare i litteratur har tillsammans skrivit under ett öppet brev där de kräver att den fängslade egyptiske författaren Alaa Abd el-Fattah ska släppas fri tillsammans med andra samvetsfångar i Egypten, skriver Dagens Nyheter.

Bland brevets avsändare finns bland andra Annie Ernaux, Abdulrazak Gurnah, Louise Glück, Orhan Pamuk och Olga Tokarczuk. Enligt DN rör det sig om en majoritet av alla levande litteraturpristagare.

Uppmaningen kommer inför FN:s klimatkonferens COP27 som snart drar i gång i staden Sharm el-Sheikh. Författaren och filosofen Alaa Abd el-Fattah har suttit fängslad i tio år och under de senaste sex månaderna har han hungerstrejkat. Han har tidigare meddelat att han även tänker sluta dricka vatten när klimatmötet inleds.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons