Annons

19 000 stulna konstföremål funna av polisen

Kultur • Publicerad 7 maj 2020

101 personer har gripits och mer än 19 000 stulna konstföremål har tagits i beslag i samband med två stora internationella polisinsatser, skriver The Guardian. Bland föremålen finns en unik ansiktsmask i guld från Colombia och ett romerskt lejon i kalksten.

Razziorna har genomförts i samarbete mellan bland andra Interpol och Europol och nationella polisstyrkor. Man har framför allt fokuserat på de kriminella nätverk som stjäl från museer, plundrar arkeologiska platser och utnyttjar kaoset i krigshärjade länder för att kapa åt sig värdefulla historiska skatter. Insatserna gjordes redan hösten 2019, men polisen har valt att inte berätta om det förrän nu av "utredningstekniska skäl".

Annons

Den spanska polisen kunde bland annat beslagta guldstatyetter, antika smycken och en guldmask från Tumaco – föremål som alla stulits från Colombia. Samtidigt genomfördes en razzia i Bogotá där ytterligare 242 förhistoriska colombianska föremål togs i förvar. Liknande polisinsatser gjordes i Argentina, Lettland och Afghanistan.

Rättat: I en tidigare version var antalet stulna föremål felaktigt i rubriken.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons