Annons

29 författare i upprop mot lögner om kriget

Kultur • Publicerad 5 mars 2022
Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj är en av författarna som skriver under uppropet. Arkivbild.
Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj är en av författarna som skriver under uppropet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I ett gemensamt upprop uppmanar 29 rysktalande internationella författare, däribland flera Nobelpristagare i litteratur, alla människor som talar ryska att sprida sanningen om kriget i Ukraina.

"Det ryska folket har i många år matats med lögner. De oberoende informationskällorna har nästan helt förstörts. Oppositionsledarna – tystade. Den statliga propagandamaskinen arbetar för full styrka", skriver författarna, däribland belarusiska Svetlana Aleksijevitj, rumänsk-tyska Herta Müller och polska Olga Tokarczuk, i brevet som publicerats i Dagens Nyheter.

"Du talar ryska. Det har betydelse. Använd alla tänkbara kommunikationsmedel. Telefon. Messenger. Mejl. Kontakta de människor du känner. Kontakta de människor du inte känner. Säg sanningen. Även om Vladimir Putin är både blind och döv, så kan ryska folket lyssna till dem som talar samma språk", lyder uppmaningen i uppropet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons