Annons

Abba: Vi minns Wellanders briljans och leende

Lasse Wellander hade en avgörande roll i historien om Abba, skriver bandet i en skriftlig kommentar till TT om gitarristen som avled på långfredagen.
Musik • Publicerad 10 april 2023
Lasse Wellander spelar gitarr i "The Original ABBA-orchestra" i Uppsala 2007.
Lasse Wellander spelar gitarr i "The Original ABBA-orchestra" i Uppsala 2007.Foto: Karin Törnblom/TT

"Betydelsen av hans kreativa bidrag i inspelningsstudion, liksom hans stabila gitarrspel på scenen, var enorm", skriver bandmedlemmarna.

Lasse Wellander spelade gitarr med Abba både i studio och på turné från 1970-talets storhetsperiod till återkomsten 2021, och beskrivs av medlemmarna som en nära vän, en rolig kille och en otrolig gitarrist.

Annons

"Vi sörjer hans tragiska och för tidiga bortgång, och minns de vänliga orden, hans humor, det stora leendet och den musikaliska briljansen hos den man som spelade en så viktig roll i ABBA:s historia. Han kommer att vara djupt saknad och aldrig glömd", avslutar Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson.

Med på tusentals inspelningar

Samarbetet med Björn Ulvaeus och Benny Andersson sträckte sig även till musikalerna "Chess" och "Kristina från Duvemåla".

När "Mamma Mia!" blev biofilm 2007 var Wellander med och spelade in bakgrundsmusik till filmens soundtrack.

Wellander har även givit ut flera soloalbum, men var främst känd för sina många samarbeten både som musiker och producent med stora delar av den svenska artisteliten – från Lill-Babs till Vikingarna.

Totalt rör det sig om tusentals inspelningar genom åren.

Spelade med Gärdestad

Nyheten om Wellanders bortgång kom på påskdagen. I ett inlägg på Facebook skrev familjen att han varit sjuk i cancer och att han gick bort tidigt på långfredagen, omgiven av sina närmaste.

Wellander föddes 1952 i byn Skrekarhyttan mellan Nora och Karlskoga och inledde sin karriär i den Peps Persson-ledda gruppen Blues Quality redan som 16-åring.

Med rockgruppen Nature, som Wellander grundade med Mats Ronander, spelade han kompband åt bland annat Ted Gärdestad, Pugh Rogefeldt och Ulf Lundell.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons