Annons

Aftonbladetkritiker lämnar i protest

Magnus Ringgren, som i 41 år har skrivit litteraturkritik för Aftonbladet, väljer att lämna sina uppdrag för tidningen, skriver han i ett öppet meddelande på Facebook.
Kultur • Publicerad 28 september 2023
En kritiker som skriver för Aftonbladet Kultur
En kritiker som skriver för Aftonbladet KulturFoto: Pontus Lundahl/TT

Anledningen är att Aftonbladets litteraturredaktör Rasmus Landström under onsdagen presenterade ett nytt manifest för litteraturkritik, där tidningen lägger om kursen till att recensera mer bred litteratur och mindre smal "finlitteratur".

Rasmus Landström skriver att tidningen vill "gå i spetsen för att undersöka den nyliberala bokmarknaden".

Annons

"Vi gör det inte för att vi anser att andra redaktioner recenserar fel böcker, utan för att kulturredaktionerna tillsammans är en organism som bör undersöka både slott och koja med samma fördomsfria nyfikenhet", skriver han.

Magnus Ringgren säger att Landström presenterar den nya inriktningen som att den ska ha skett i samförstånd med alla medarbetare, men att så inte är fallet. Därför lämnar han nu sitt uppdrag.

"Som kritiker är jag satt att känna igen kvalitet och kasta bort skiten. Det uppdraget kan man inte fullfölja i Rasmus Landströms värld", skriver Magnus Ringgren i sitt inlägg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons