Annons

Författaren Agneta Klingspor är död

Författaren Agneta Klingspor har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar familjen för TT. Hennes romaner präglas av det tragikomiska men också av en helt egen röst.
Litteratur • Publicerad 2 juni 2022
Agneta Klingspor. Arkivbild.
Agneta Klingspor. Arkivbild.Foto: Niklas Larsson/TT

Agneta Klingspor föddes 1946 i Lysekil och växte upp i Uddevalla. Hennes uppmärksammade debut skedde 1977 med dagboksromanen "Inte skära bara rispa" som fick en uppföljare i "Nyckelroman: 1977–1992" (1994).

Även romanen "Framkallning" (1999) har självbiografisk karaktär och handlar om förhållandet till fadern. I den kritikerhyllade "Går det åt helvete är jag ändå född" (2006) skildrade hon samhällets utstötta och rädslan för att bli en av dem.

Annons

Hennes sista bok "Går det åt helvete ska jag ändå dö" från 2016 var en självironisk uppgörelse med åldrandet.

De ämnen hon valde att skriva om utgick i princip alltid från hennes eget liv.

– - Jag har en väldigt oromantisk syn på mig själv. Jag ser på mig själv kort och gott som ett material och det är det materialet jag arbetar med, sade hon i en intervju med TT om romanen "Stängt pga hälsosjäl" (2010)

I boken gestaltas en kvinnas alltmer avskalade existens efter ett sjukdomsbesked och texten kom till eftersom det som fanns i genren var så "tradigt skrivna", menade författaren.

I sin bok gestaltar Agneta Klingspor såväl ångesten som ilskan, dödsrädslan och den där oförklarliga ömheten hon vid sällsynta tillfällen känner för cancern som slagit bo i hennes bröst.

Klingspor har publicerat såväl poesi som prosa. Hennes författarskap har en feministisk tendens, präglas av en ovanlig erotisk öppenhet samtidigt som Agneta Klingspor hade ett särskilt öga för det tragikomiska.

Agneta Klingspor blev 76 år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons