Annons

Alex Khouries ungdomsdebut gör kött och blod av nyhetsrapporteringen

Alex Khouries högaktuella debut landar bland rubriker om droghandel och fler skjutningar. ”Bror” är en tankeväckande skildring av ungdomar och gängkriminalitet.
Recension • Publicerad 23 september 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ungdomsroman

Bror

Författare: Alex Khourie

Förlag: Rabén & Sjögren

Bakom pseudonymen Alex Khourie står en person som länge arbetat med ungdomar inom kriminalitet, och debutromanen ”Bror” är inspirerad av verkliga händelser.
Bakom pseudonymen Alex Khourie står en person som länge arbetat med ungdomar inom kriminalitet, och debutromanen ”Bror” är inspirerad av verkliga händelser.Foto: Kajsa Göransson

En debut att bli arg, irriterad, upprörd och ledsen av. Inte på grund av hur den är skriven, för den är både driven och välgjord. Utan för vad den skildrar: Förorternas gängkriminalitet, förslösade människoliv, svårbrutna strukturer. Huvudpersonen väcker liknande känslor.

”Han berättar om vänskap, lojalitet och brist på den, om dubbelmoral och oförmåga till konsekvensanalys, om att växa upp utan att se någon framtid.”

Fjortonåringen och hans bästa vänner lämnar fotboll och snattande bakom sig när de sugs in i nätverket som styr Alby och narkotikaförsäljningen. Hussein drar in mer i månadsinkomst än sina lärare. Men det som han till en början valt själv kan han snart inte ta sig loss ur.

Annons

Pseudonymen Khourie gör kött och blod av nyhetsrapporteringen. Han berättar om vänskap, lojalitet och brist på den, om dubbelmoral och oförmåga till konsekvensanalys, om att växa upp utan att se någon framtid. Inledningen avslöjar i viss mån för mycket, å andra sidan tycks vägen dit oundviklig.

”Bror” av Alex Khourie
”Bror” av Alex Khourie
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons