Annons

Anna Odell kan få villkorligt

Villkorlig dom och böter, eller enbart böter. Det blir straffet om Anna Odell fälls för sin konstaktion på Liljeholmsbron i januari. Hon var själv märkbart lättad efter måndagens rättegång.
Kultur • Publicerad 24 augusti 2009
Anna Odell med sin advokat Claes Borgström i Stockholms tingsrätt på måndagen. Bild: Roger Vikström Scanpix
Anna Odell med sin advokat Claes Borgström i Stockholms tingsrätt på måndagen. Bild: Roger Vikström ScanpixFoto: 

- Jag hade trott att åklagaren skulle gå åt mig mycket hårdare, sade hon efter rättegångens slut.

Blek och samlad, klädd i svart och grått mötte Anna Odell upp i Stockholms tingsrätt. Ett stort medieuppbåd följde rättegången där hon åtalats på tre punkter: för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande.

Annons

Noggrant redogjorde hon för bakgrunden till händelserna på Liljeholmsbron; hur hon själv 1995 drabbats av en psykos som slutade med polisingripande och bältesläggning på S:t Görans sjukhus. Hon har tvångsvårdats vid andra tillfällen, men bara blivit lagd i bälte på just S:t Göran. I sitt projekt på Konstfack ville hon återskapa situationen - för att skapa diskussion kring behandlingen av psykiskt sjuka.

- Om jag skulle bli fälld så förändrar det det fria demokratiska samhället, där det finns en öppning för att peka på orättvisor, sade Anna Odell i sitt slutanförande. Två poliser vittnade om hur svårt det varit att få in henne i polisbilen och ta in henne på psykakuten. "Vi är säkert två på varje arm och ben, totalt åtta stycken", berättade en av dem om situationen som föregick bältesläggningen. Sjukhuspersonalen beskrev en utåtagerande, aggressiv patient. En läkare beslutade nästan omedelbart om bältesläggning - en åtgärd som Anna Odells advokat Claes Borgström kritiserade.

Borgström hävdade också att Anna Odell gjort allt hon kunnat för att inte bryta mot några lagar. I förväg rådgjorde hon med en advokat, som konstaterade att aktionen möjligen skulle vara oetisk, men inte brottslig. Hon fick också godkänt av lärarna på Konstfack att fortsätta med projektet, trots att de visste vad hon skulle göra.

Åklagare Stefan Lind hänvisade till de kostnader som Odell åsamkat samhället genom att låtsas vara psykiskt sjuk. Allt som allt handlade det om 12 350 kronor, pengar som sjukhuset krävt i skadestånd. Försvaret framhöll dock att S:t Görans inte haft några extra kostnader för vården av Anna Odell, eftersom ingen extrapersonal kallats in och inga andra patienter blivit lidande.

Åklagaren menar att Odell planerat allt in i minsta detalj för att lura polis och sjukhuspersonal, men kräver ett ganska lågt straff: villkorlig dom och böter, eller enbart böter.

Anna Odell var efteråt nöjd med tingsrättsförhandlingen.

- Jag tycker att det framkom tydligt att vårdarna och läkarna försöker mörka att det faktiskt var så att jag blev lagd i bälte precis när jag kom in, och att de inte hållit sig till de regler som finns. Det var ju en av de saker jag ville visa med mitt projekt, sade hon.

Dom i målet väntas den 31 augusti.

Sara Ullberg (TT Spektra)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons