Annons

Arne Dahl lyckas inte förvalta spänningen i nya klimatdeckaren

Arne Dahls senaste bok ”I cirkelns mitt” är starten på en ny krim-serie. Louise Buenafe Mistén önskar sig mer komplexa personporträtt i en berättelse där naturen och klimathotet står i centrum.
Recension • Publicerad 14 oktober 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Deckare

I cirkelns mitt

Författare: Arne Dahl

Förlag: Albert Bonniers Förlag

”I cirkelns mitt” är första delen i Arne Dahls nya deckarserie om polisgruppen Nova.
”I cirkelns mitt” är första delen i Arne Dahls nya deckarserie om polisgruppen Nova.Foto: Karl Nordlund

En divisionschef inom stålindustrin omkommer och händelsen avskrivs som en bilolycka. Men när kriminalkommissarie Eva Nyman får personligt adresserade brev som omnämner incidenten – och dessutom kan kopplas till andra dåd – börjar ett mönster framträda. Avsändaren verkar också ha direkt koppling till Nymans eget förflutna.

Arne Dahls text och berättarstruktur känns igen i den omfattande polisutredningen, med lika omfattande persongalleri. Jag tar flera gånger fel på karaktärerna Ankan och Sonja Ryd. Båda ingår i polisgruppen Nova, är nyligen frånskilda och lika förbannade – på omgivningen i allmänhet och på sina respektive ex-makar i synnerhet.

Annons

Nova består överhuvudtaget av en samling stereotypa kufar: den alkoholiserade polisen, den halvrasistiska småbarnspappan, den överpresterande invandraren. I stort verkar de vara en trupp solister där samtliga gärna kör sitt eget race. Boken är rik på överdådiga miljöbeskrivningar och tämligen språkfattig i gestaltning, vilket kan vara en anledning till att personerna är svåra att lära känna och förstå.

”Arne Dahls text och berättarstruktur känns igen i den omfattande polisutredningen, med lika omfattande persongalleri.”

Med flertalet romaner och omfångsrika deckarserier i bagaget är Arne Dahl en veteran inom genren. Det kräver förnyelse och variation – och trots det jag hittills nämnt känns det till synes rådande motivet gäckande aktuellt. Det är också bokens mest spännande inslag. Den så kallade Terrorbombaren försöker få allmänheten att inse det akuta klimatläget med vansinnesdåd specifikt riktade mot företag och personer som utgör ett betydande hot mot klimatet.

När det verkliga motivet uppdagas framträder dock en annan bild, som kullkastar allt Nova-gruppen tror sig veta om Terrorbombaren och dennes historia. Men vändningen får inte berättelsen att lyfta. Tvärtom känns lösningarna som följer i stället klichéartade och onyanserade. Tyvärr.

”I cirkelns mitt” av Arne Dahl
”I cirkelns mitt” av Arne Dahl
Fakta

Arne Dahl

Arne Dahl (född 1963) är pseudonym för Jan Arnald. Han är en av Sveriges populäraste deckarförfattare och firar 25-årsjubileum som författare under 2023. Han har bland annat skrivit elva böcker om A-gruppen, en serie som hyllats även internationellt. ”I cirkelns mitt” är första delen i en ny serie om polisgruppen Nova och kommissarie Eva Nyman.

Tips på andra hyllade skandinaviska deckarserier: Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen, Van Veeteren av Håkan Nesser, Rebecka Martinsson av Åsa Larsson

Louise Buenafe Mistén
Annons
Annons
Annons
Annons