Annons

”Årtiondets kärleksskandal” på Christinehof

En fast utställning på Christinehofs slott i sommar är den om den ”skandalösa” kärleken mellan änkegrevinnan Ebba Piper på Lyckås och poeten, akademiledamoten Carl Snoilsky. Under två år har Mia Gröndahl forskat, rotat och letat innan hon så kunnat knyta ihop säcken.
Christinehof • Publicerad 18 juli 2019
Carl Snoilsky och Ebba Piper tillsammans i Italien.
Carl Snoilsky och Ebba Piper tillsammans i Italien.

— Jag har väl letat efter material i två år, menar Mia, och hittat en massa, bland annat Ebba Pipers teckningar och inte minst Carl Snoilskys brev till dottern som han inte fick träffa.

Ebba Piper (född 1844) bodde inte på det vi tiden omoderna Christinehof utan uppe på Lyckås slott, i kanten av Fyledalen, som då var nybyggt för henne och hennes man när den unge maken plötsligt avled i tuberkulos. Gråt. Men så fanns där en tjusig man, Carl Snoilsky, poet och adlig, liksom akademiledamot från 1876 och Ebba Piper var en frejdig själ och då kan änkan inte ens bry sig om att Carl Piper redan är gift — med Hedvig Piper — och har en dotter.

Annons

Deras kärleksmöten gissar Mia Gröndahl skedde i skogsvaktarbostaden till slottet …

Men saker och ting uppdagas (inte minst för Hedvig) och efter ett tag behöver de fly landet bannlysta av familjen Piper. Först till Italien och senare till Dresden, där de kommer att umgås med några av Europas kulturella högdjur, som Henrik Ibsen, Ann-Charlotte Leffler och Strindberg. De lever lyckliga tills pengarna tar slut …

– Tillsammans försöker de få sin kärlek att överleva, liksom sina i tiden ganska radikala idéer, berättar Mia Gröndahl, allt medan Snoilsky försöker överleva sorgen att inte få sina träffa sin dotter. Jag har hittat så oerhört rörande brev...

Dessa och andra utgör en grund för hela utställningen som finns på plats över sommaren fram till och med den 30 september och berättar om känslor i en tid med tryckande moral.

— Det blir ganska mycket text, men det brukar å andra sidan vara väldigt uppskattat, säger Mia Gröndahl med ett leende.

Henric TiseliusSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons