Annons

Sune Johannesson: ”Att bevaka och prisa den lokala kulturen är oerhört viktigt”

2022 års mottagare av Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris är Mikael Nydahl – en översättare, förläggare och skribent som det känns helt rätt att lägga in i vår imponerande lista av pristagare.
Sune JohannessonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 28 oktober 2022
Sune Johannesson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Journalisten Elaf Ali fick 2021 års Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris. I år går priset till Mikael Nydahl, översättare och förläggare vid Linderöd.
Journalisten Elaf Ali fick 2021 års Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris. I år går priset till Mikael Nydahl, översättare och förläggare vid Linderöd.Foto: Mikael Persson

Det började 2006. Kristianstadsbladet fyllde 150 år och det firades på flera sätt under hela året, men under hösten satte vi upp ett cirkustält på Stora Torg som blev en del av vårt jubileum.

Ett av de nya initiativen var vårt Kultur- och Nöjespris, som ett sätt att prisa och lyfta fram det lokala kultur- och nöjeslivet som har så stor betydelse. På plats var journalisten Gellert Tamas, uppvuxen i Tollarp, för att ta emot det allra första priset. Prisutdelare var jag och min dåvarande kollega på nöjesredaktionen, Lisa Appelqvist.

”Utan ett fritt kulturliv, vad har vi då för samhälle?”
Sune Johannesson
Annons

När Mikael Nydahl under gårdagskvällens Kulturgala tog emot årets pris är jag fortfarande prisutdelare, men nu ihop med nöjesredaktör Anders Mårtensson. Och när jag blickar bakåt undrar jag om inte de här priserna är bland det viktigaste vi har gjort.

Kulturen behöver få vara fri och bestå av en rik mångfald, som ger oss allt från gråt till skratt, från kritiskt ifrågasättande föreställningar till utställningar, föredrag och musik med hur många ackord som helst.

Detta finns i våra samhällen, även i dessa nordostskånska trakter, och alla lokala kultur- och nöjesaktörerna förtjänar att bli omskrivna, applåderade och prisade. Då, nu och framöver.

Utan ett fritt kulturliv, vad har vi då för samhälle?

”I år säger jag grattis till Mikael Nydahl, men framförallt säger jag – tack för allt du gör och har gjort. Du gör skillnad.”
Sune Johannesson

Att som lokaltidning ha en aktiv kultur- och nöjesbevakning – digitalt och i pappersformat – är ett ansvar vi självklart axlar, men också att en gång om året ges möjlighet att räcka över en prischeck till några av alla dessa aktörer känns lika fint som viktigt.

Så i år säger jag grattis till Mikael Nydahl, men framförallt säger jag – tack för allt du gör och har gjort. Du gör skillnad.

Fakta

Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris

Priset instiftades 2006, när tidningen fyllde 150 år.

Priset ska ges till en kultur- och nöjesaktör med koppling till tidningens bevakningsområden, och som har gjort något särskilt under det senaste året.

Prissumman är 25000 kronor.

Samtliga pristagare:

2006: Gellert Tamas, journalist och författare

2007: Andreas Brantelid, cellist

2008: Johan T Karlsson, musikartist (Familjen)

2009: Gertrud Larsson, dramatiker

2010: Siesta!, musikfestival

2011: Axel Danielson, filmare

2012: Anders Roslund, författare

2013: Christianstads motettkör

2014: Sanna Nielsen, sångerska, artist

2015: Wanås konst

2016: Thom Lundberg, författare

2017: Lasse Stefanz, dansband

2018: Eva Ström, författare

2019: Henok Achido, musiker

2020: Petrina Solange, komiker

2021: Elaf Ali, journalist och författare

2022: Mikael Nydahl, översättare, förläggare...

Annons
Annons
Annons
Annons