Annons

Att hitta ett liv på landsbygden som gör dig rik

För sex år sedan lämnade journalisten David Jonstad Stockholm för ett liv på landsbygden. Kulturjournalisten Sune Johannesson läser om Jonstads resa i boken ”Meningen med landet”.
Bokrecension • Publicerad 9 september 2021 • Uppdaterad 15 september 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
David Jonstad, född 1977, är författare, föreläsare och frilansjournalist samt redaktör på Klimatmagasinet Effekt. Bor sedan några år i södra Dalarna.Foto: Maria Hansson/Pressbild
Reportage/debatt

David Jonstad

”Meningen med landet. Min väg till ett jordat liv”

(Ordfront förlag)

Hösten 2015 flyttade journalisten och författaren David Jonstad ut till landsbygden i södra Dalarna med sin flickvän. Till – vad de hoppades – ett liv i samklang med naturen och en mer ansvarsfull vardag när klimathotet växer.

Hur blev det? Det är den löpande gröna tråden i hans självbiografiskt förankrade reportage- och debattbok ”Meningen med landet”. Och redan i första kapitlet förstår vi att ett lantligt leverne inte per automatik innebär en problemfri idyll, dagarna består inte endast om att i lugn och ro njuta av en rabarberpaj med sin familj.

Annons

Sådana stunder finns, men livet på landsbygden är också att frysa, laga saker som går sönder, fixa staket för djuren, se det man planterat bli angripet av insekter och kryp, känna stressen öka av allt som måste bli klart innan vintern eller våren...

”Livet på landsbygden är också att frysa, laga saker som går sönder, fixa staket för djuren, se det man planterat bli angripet av insekter och kryp...”
Sune Johannesson

Genom historien, inte minst i våra tider, har många valt att berätta om och beskriva hur de hittade ett nytt liv på landsbygden, och så mycket nytt finner jag inte i Jonstads skildring av sin resa. Själv har han rotat sig alltmer genom de här åren, förstått att här finns både för- och nackdelar, lärt sig att acceptera den nya vardagens lunk, försökt dra ner på tempot och provat lite nytt. Som att börja jaga.

Jägaravsnitten hade jag klarat mig utan, betydligt mer givande är resonemangen i såväl nära som större perspektiv om vårt samhälle, vår tid och våra liv. Det är inte längre hållbart att låta maskineriet fortsätta producera mer och mer, menar han och skriver: ”Ständigt ökande materiellt överflöd tycks trots allt inte vara vägen till lyckoriket.” Och nämner hur den mentala ohälsan växer.

Hans eget recept för att komma bort från denna dominerande tidsanda om lycka och framgång är att stanna upp där han är, andas ett tag och se sin omgivning. ”Om vi inte tar oss tid att upptäcka den mångfald av liv som finns i vår omedelbara närhet, hur ska vi då kunna bromsa utrotningen av det vilda livet på jorden? Det vi inte har några starka känslor för kommer vi inte heller att kämpa för.”

David Jonstad bor i Dalarna med sin familj, och har från den adressen tidigare gett ut debattboken ”Jordad. Enklare liv i kollapsens skugga”.Foto: Maria Hansson/Pressbild

Detta är reflektioner som vi alla bör fundera vidare på, oavsett om adressen finns i en stad, by eller ett skogsområde. Även om intresset av att bo på landsbygden har ökat under pandemin lär städerna förbli de flestas hem. Att då hitta ett mer hållbart stadsliv är därför en angelägen utmaning för såväl samhället, som individen.

Viktig utmaning i vår tid är också att göra livet för oss på landsbygden – jo, även jag är lantis – mer hållbart. Genom till exempel bättre kollektivtrafik, fler skolor och fiber till alla.

Det här är frågor som David Jonstad inte fokuserar särskilt mycket på. Desto mer tar han upp utmaningen att finna en hållbar mening, som att bli en del av ett sammanhang och att inse att det inte är pengar som gör dig rik.

Eller jo, pengar gör dig rik men ditt liv blir inte rikare. Han och familjens recept är att leva enklare och därmed även billigare. Det gör dem mindre beroende av en stadigt hög inkomst från ett yrkesliv som tar den mesta av deras vakna tid. Istället får de mer frihet och fri tid. Som han så fint uttrycker det: ”Vi blir rika på den valuta som verkligen är värdefull: tid.”

”Vi blir rika på den valuta som verkligen är värdefull: tid.”
David Jonstad
Omslag till David Jonstads nya bok ”Meningen med landet”.Foto: Ordfront förlag
Sune JohannessonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons