Annons

Avantgardet vill alltid vara aktuella

På mindre än tre år har indiepopbandet "Avantgardet" släppt fem album. Nu kommer ännu ett, som handlar om hemstaden Nybro.
— Det är staden som är avsändaren till vykortet, säger frontmannen Rasmus Arvidsson.
Musik • Publicerad 22 september 2023
Avantgardet släpper sitt nionde album “Från Nybro wiv lavv”.
Avantgardet släpper sitt nionde album “Från Nybro wiv lavv”.Foto: Jessica Gow/TT
Avantgardet, med Rasmus Arvidsson i spetsen, ger ut sin egen musik, utan skivbolag.
Avantgardet, med Rasmus Arvidsson i spetsen, ger ut sin egen musik, utan skivbolag.Foto: Jessica Gow/TT

Vykortet, i detta fallet, är bandets nionde album "Från Nybro wiv lavv". I låtarna skildrar bandet hemstaden Nybro, men också andra småstäder i Sverige.

Sångaren och låtskrivaren Rasmus Arvidsson har skrivit albumet utifrån de utmaningar som mindre orter står inför i Sverige. Jobben försvinner, folket flyttar till storstäderna och han menar att dessa förändringar bidrar till polariseringen i samhället.

Annons

– När jobben försvinner så försvinner ungdomarnas möjligheter i städerna, säger han.

Högt tempo

Avantgardet har ett högt tempo mellan albumsläppen. Rasmus Arvidsson berättar att albumen är skrivna utifrån vad som är aktuellt för stunden. Personligt eller om det som sker ute i samhället.

Det första albumet (2016) präglas av hans egna erfarenheter med psykisk ohälsa och missbruk. Det senaste släppet "Inget här är byggt för oss" (2022) skildrade samhället i stort och tiden inför senaste riksdagsvalet.

Att vara aktuell är något som frontmannen ofta nämner. För honom är det viktigt att göra skillnad med musiken genom att göra sin röst hörd åt andra som känner att de kanske inte har den möjligheten i samhället.

– Det finns ingen cynisk bakomliggande tanke om framgång till det höga tempot. Skulle jag sitta och formulera en text eller en skiva på fem år, då skulle inte det vara aktuellt när det väl kommer ut, säger Rasmus Arvidsson.

Han säger att han är nöjd med de album han har skrivit, även om han inte anser att de är "världens mästerverk".

– Kreativitet är något som är ständigt pågående. Jag vill hela tiden framåt med mitt skapande, både med inspiration och dels melodier, men framför allt textrader, säger han.

Röstmemos med “Greta Gris”

Rasmus Arvidsson förklarar att han får inspiration så fort han går utanför dörren. En av de nya låtarna i albumet kom till när han en dag skulle åka och handla. Det var sista dagen på sommarlovet när han körde förbi en utbrunnen återvinningscontainer på en sopstation.

– Jag förstod det som att det var kids som inte hade speciellt mycket att göra som tyckte det var ett stort nöje att tända eld på en container. Efter det kom en textrad och sedan hela låten under samma dag, säger han och fortsätter:

– Just nu har jag totalt cirka 4 000 stycken röstmemos på mobilen där jag nynnar till något som jag har sett eller hört. Och i de flesta fall har jag haft min son med mig som ofta kollar på (barnprogrammet) "Greta Gris" i bakgrunden. I många av ljudfilerna hörs musiken från "Greta Gris" och jag som nynnar, säger han och skrattar.

Annons

I somras var bandet ute på turné med varierande publikstorlek. Till en av spelningarna blev de handplockade till Veronica Maggios minifestival i Göteborg inför flera tusen åskådare. Nästa spelning var i ett växthus utanför Västerås för exakt sju personer. Bandet rör sig till olika stora städer och scener mycket på grund av var bandmedlemmarna själva kommer ifrån.

– Vi vet vikten av att spela i Skövde, Örnsköldsvik eller Motala. Det är lika viktigt och självklart för oss som det är att spela i storstäderna, säger han.

Fakta: Rasmus Arvidsson och Avantgardet

Ålder: 36 år.

Bor: På Öland.

Uppvuxen: I Nybro.

Gör: Frontfigur, låtskrivare och textförfattare i Avantgardet.

Bandet: Grundades av Rasmus Arvidsson tillsammans med gitarristen Patrik Åberg. Övriga medlemmar är bland andra Mattias Täck, Johan Offerlind, Marcus Olsson och Daniel Gilbert.

Debuterade: År 2016 med albumet "För många dyra skor och döda ögon".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons