Annons

Barnboken "Glömdagen" kan få stort pris

Teresa Glads dokumentära "Farböder" och Sara Lundbergs bilderbok "Glömdagen" är båda nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.
Litteratur • Publicerad 4 april 2023
Författaren Sara Lundberg nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken "Glömdagen". Arkivbild.
Författaren Sara Lundberg nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken "Glömdagen". Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Teresa Glad skildrar nio farbröder som hon har intervjuat. Pressbild.
Teresa Glad skildrar nio farbröder som hon har intervjuat. Pressbild.Foto: Natur och Kultur

Båda de svenska kandidaterna är bilderböcker om än av olika sort. Terese Glads bok "Farbröder" bygger på intervjuer med nio verkliga farbröder som får berätta om hur drömmar och upplevelser i barndomen har påverkat deras liv. "Det blir tydligt att alla barn blir vuxna och att alla vuxna varit små" konstaterar nomineringsjuryn.

Boken blev utvald även till utställningen ”outstanding picturebooks” på årets barnboksmässa i Bologna.

Annons

Den sedan tidigare dubbelt Augustprisbelönade Sara Lundbergs bok "Glömdagen" handlar om en dag som inte blir som någon har tänkt sig. Juryn beskriver den som "ett färgsprakande konstverk som breder ut sig och tar plats".

Sammanlagt 14 nordiska bilderböcker, barnböcker och ungdomsromaner är nominerade. Bland dessa finns även fjolårets Augustpristagare i barn- och ungdomsklassen, finlandssvenska Ellen Strömbergs ungdomsroman "Vi ska bara cykla förbi". Mottagaren av Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur tillkännages 31 oktober i Oslo.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons