Annons

Barnbokens ”Thomas” är misstänkt lik en känd radiopratare

Pekboksklassikern den danska ”Nalle” har här fått en nutida parafras i ”Thomas”, misstänkt porträttlik en viss radiopratare med efter namnet Nordengren och tillika gift med upphovskvinnan Anna Höglund.
Bokrecension • Publicerad 12 mars 2022
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Anna Höglund har gjort en parafras på pekboksklassikern ”Nalle”.
Anna Höglund har gjort en parafras på pekboksklassikern ”Nalle”.Foto: Stefan Tell
Bilderbok

Thomas

Text och bild Anna Höglund

Förlag: Lilla Piratförlaget

Den danska pekboken ”Nalle” räknas till klassikern i genren. Den berättar om Nalle och hans saker. Han klär på sig och gör vardagens ditt och datt. Så gör även Anna Höglunds ”Thomas”, som är en pekbok för barn och farbröder. Thomas är som Karlsson på taket en man i sina bästa år, lagom rund om magen, vilket bokens framsida visar där några av skjortans knäppning stramar och blottar lite av magen. Thomas har som Nalle ett par blå byxor. Och: ”Thomas har en mobiltelefon. Det är en smart telefon.” Han har en röd bil, som han kör i och pratar i sin smarta telefon. Han har en robotgräsklippare och en soffa och en STOR teve. Thomas tar sig gärna en tupplur i sin soffa och boken slutar således med alla godnattsagors slut, man sover.

Anna Höglunds bilder är precis som sin föregångare enkla och i få färger. Likheten med bilderboksmakarens make är mer än uppenbara och jag funderar lite på om det är en retstickabok över den något ensidige Thomas, eller om det är en öm kärleksförklaring. Jag utgår från att det är både och, men igenkänningsfaktor på många plan.

Anna Höglund, "Thomas"
Anna Höglund, "Thomas"
Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons