Annons

Botticelli ställs ut i Shanghai

Konst • Publicerad 7 november 2021
Besökare beundrar ett verk av Botticelli i Uffizi. Arkivbild.
Besökare beundrar ett verk av Botticelli i Uffizi. Arkivbild.Foto: Marianne Løvland

Det berömda konstmuseet Uffizi i Florens har slutit ett avtal med Bund One Art Museum i Shanghai, om att visa tio utställningar där de kommande fem åren, mellan 2022 och 2027, rapporterar Ansa.

Uffizi ska alltså flyga dit delar av sina berömda samlingar, och det blir den första gången som några av konsthistoriens mest kända verk tas till Kina. Den första utställningen som öppnar våren 2022 är "Botticelli och renässansen" – där omkring 50 av Sandro Botticellis och samtida konstnärers verk ställs ut.

Annons

– Det här initiativet har det strategiska värdet att intensifiera kunskapen och uppskattningen för det italienska kulturarvet i en hub som Shanghai, säger kulturminister Dario Franceschini.

När Leonardo da Vincis "Vitruvianske mannen" lånades ut till Louvren i samband med konstnärens 500-årsjubileum föregicks flytten av intensiva diskussioner kring om de historiska verken skulle klara en sådan flytt. Kulturministern Dario Franceschini argumenterade för att man skulle låna ut verket.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons