Annons

Brittiskt museum döper om Degas-målning

Konst • Publicerad 4 april 2022
London National Gallery. Arkivbild.
London National Gallery. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

London National Gallery ändrar titeln på en målning av den franske impressionisten Edgar Degas. Målningen, som hittills gått under namnet "Ryska dansare" får framöver heta "Ukrainska dansare".

Målningen föreställer dansare med gula och blå band i håret – Ukrainas nationalfärger. Enligt en talesperson för konstmuseet har debatten om konstverkets namn pågått under en längre tid men intensifierats i och med Rysslands invasion av Ukraina.

Annons

Titelbytet innebär nu en uppmaning till andra kulturinstitutioner att se över slentrianmässiga eller direkt felaktiga benämningar av ukrainsk konst och kulturarv. Och bland de som välkomnar Londons National Gallerys beslut är den ukrainskfödda brittiska galleristen Mariia Kashenko.

– Jag förstår att termen "rysk konst" är en bekväm paraply-term som har varit användbar, men nu är det extremt viktigt att det blir rätt. Som ukrainare har jag många gånger kallats rysk och hört ukrainskt kulturarv kallas ryskt, säger hon till The Guardian.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons