Annons

Camus dotter: Hoppas "Pesten" väcker tankar

”Kanske kommer vi att ha mer tid över till att reflektera över vad som är viktigt på riktigt och bli mer mänskliga.” Det säger Catherine Camus efter att hennes pappas bok ”Pesten” fått många nya läsare.
Litteratur • Publicerad 31 mars 2020
Romanen "Pesten" av Albert Camus möter stor efterfrågan på grund av coronaviruset. 1957 fick Camus Nobelpriset.
Romanen "Pesten" av Albert Camus möter stor efterfrågan på grund av coronaviruset. 1957 fick Camus Nobelpriset.Foto: TT

Det anrika brittiska förlaget Penguin Classics har svårt att skaka fram exemplar av "Pesten", en roman från 1947 skriven av den fransk-algeriske författaren Albert Camus. I fjol vid samma tid hade boken sålts i 226 exemplar i Storbritannien, i år är siffran 2156 – och en ny upplaga är på gång.

The Guardian har pratat med dottern Catherine Camus, som själv läste "Pesten" när hon var 14 år gammal. I dag är hon 74.

”När pappa skrev boken mättes rikedom med andra mått än i dag, när människor betraktas som varor på en fri marknad.”
Catherine Camus
Annons

- Kanske kommer vi att ha mer tid över till att reflektera över vad som är viktigt på riktigt och bli mer mänskliga. När pappa skrev boken mättes rikedom med andra mått än i dag, när människor betraktas som varor på en fri marknad. Alla tror att de har rätt och glömmer vad livet handlar om, att det finns tvivel, säger hon.

Romanen utspelar sig i Algeriet 1940, men författaren, som dog i en bilolycka 1960, baserade den på en verklig koleraepidemi som härjade 1849.

- Vi är inte ansvariga för coronaviruset men vi kommer att hållas ansvariga för hur vi hanterar epidemin, säger Catherine Camus. (TT)

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons