Annons

Cathrine Winnes leder lyssnarna genom musikens värld

Med taktpinnen i ena handen och lyssnaren i den andra tar Cathrine Winnes med oss på sina resor genom musiken och världen.
Publicerad 3 juli 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Dirigenten Cathrine Winnes sommarpratade.
Dirigenten Cathrine Winnes sommarpratade.Foto: Chris Maluszynski
FAKTA

Sommar i P1

Namn: Cathrine Winnes

Född: 22 augusti 1977 i Oslo

Bor: Oslo

Gör: Chefsdirigent för Blåsarsymfonikerna i Stockholm

Första meningen: Det finns en plats, en plats där alla har mobilen avstängd, en fristad där alla är tillsammans med varandra, men ändå mest med sig själv.

Stämning: Varm och välkomnande

Musikval: Brahms, Coltrane och Strauss med inspel av såväl Dolly Parton som Cornelis Vreeswijk.

Klassisk musik är för många ett mysterium. Cathrine Winnes lyckas dock i sitt sommarprat med att visa lyssnaren hur alla, på något sätt, kan komma att uppskatta konstmusikens värld.

Tredimensionellt lyssnande kallar hon det. Att leta efter ljud, koncentrera sig på det och plötsligt inse hur allt samspelar i en klingande harmoni. Oavsett om detta är John Coltrane som tolkar Ack Värmeland på sin klagande tenorsaxofon eller Brahms första symfoni i c-moll.

Annons

Men sommarpratet har mer att bjuda på än bara en musiklektion för den som börjat, eller kanske kommer att börja, intressera sig för konstmusik.

Winnes blev 2004 den första kvinnan någonsin att vid Norges musikhögskola ta en examen som orkesterledare. Det kan därför tyckas vara föga förvånande att hon intresserat sig för de kvinnor inom hennes musikvärld som föregått henne om än så utan examen.

I målande berättelser får vi höra om suffragettkompositörer, quislingar och den ensamstående åttabarnsmamman Clara Schumann.

Cathrine Winnes tar sina lyssnare i handen och låter dem följa med på hennes resor, i världen och i musiken, hela tiden med blick i backspegeln mot historien som omger denna.

Alfred AhlbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons