Annons

Chris Hedges: Amerikanska fascister – Den kristna högern på frammarsch

Islamofascism är ett begrepp som kommit i svang på senare år. Så kan USA:s katastrofala krig och rättslösa fångläger lanseras som en nödvändig fortsättning på 1940-talets blod-, svett- och tårfyllda strid mot totalitarismen.
Kultur • Publicerad 20 juli 2008

Ändå borde vi kanske oroa oss väl så mycket för fascistoida tendenser i kristenheten som för muslimska svartskjortor.

Fast glöm då på en gång hela rasket av heilande förintelseförnekare, vitmaktförespråkare i nystrukna spökkåpor och kufiga vapenfetischister à la Oklahomabombaren Timothy Mc Veigh.

Annons

I journalisten och författaren Chris Hedges bok "Amerikanska fascister" kommer det verkliga hotet mot demokratin från resursstarka män i kostym, respekterade direktörer för medieimperier och växande politiska institut. Det handlar om den allt högljuddare falang av den kristna högern som kallas dominionister – västerländska fundamentalister som högst medvetet strävar efter en radikalkonservativ revolution.

Med en förmörkermän karakteristisk paradox är det fråga om amerikanska patrioter som vill underminera konstitutionen, frihetsvänner som eftersträvar tankeslaveri, bokstavstroende som klamrar sig fast vid varje stavelse i Bibeln utom det där om att älska sin nästa.

Den moderna tillvaron är full av tvetydiga hot och de rättrogna av entydigt hat: mot muslimerna som tillber en avgrundsande, mot bögarna som slår sönder den heliga familjen, mot de sekulära humanisterna som trots sin föraktliga vekhet tycks ha makt att ställa till med all världens fanstyg.

Hedges blåser ialarmistisk varningstrumpet: ännu en terroraktion eller ekonomisk härdsmälta och de kristna extremisterna står redo att lämna det öppna samhällets kulisser, inta scenen och dra ner ridån. En svaghet är att han inte närmare särskiljer de fascistiska äpplena från de vanliga reaktionära päronen och cyniska apelsinerna.

Åtskilliga Herrens herdar som vallar fåren åt höger är nog mer intresserade av att klippa kreaturens ull än av att stänga in dem i någon fascistfålla.

Mest intressant ärHedges när han varvar ner predikotonen och ägnar sig åt traditionellt reportage. Han besöker ett konvent för "botade" homosexuella, vandrar omkring i ett kreationistiskt naturhistoriskt museum som hyser en fullskalemodell av Noaks ark, bänkar sig i kyrkor stora som supermarkets, träffar pånyttfödda i den sociala nedrustningens tröstlösa kvarter, ser vulgära TV-evangelister som lockar presumtiva bidragsgivare med "gratisgåvan evigt liv".

I den kristna högerns magiska korstågsvärld blandas chauvinism och elitistisk framgångsteologi med populism och apokalyptiska våldsvisioner till en osalig soppa.

Kanske skrämmerHedges upp oss i onödan när han själv axlar domedagsprofetens slängkappa och ropar att fascistvargen är i antågande. Men nog finns anledning att bli lite mörkrädd när gammaltestamentlig teokrati marknadsförs med demokratins PR-tricks och etterfyllda hjärntvättssekterister tar plats i politiken.

Johan Wilhelmsson kultur@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons