Annons

Claudel-skulptur till Nationalmuseum

Konst • Publicerad 4 april 2023
Camille Claudels "Dröm vid brasan".
Camille Claudels "Dröm vid brasan".Foto: Nationalmuseum

Nationalmuseum har för första gången köpt in ett verk av den franska skulptören Camille Claudel. Skulpturen "Dröm vid brasan" från 1899 är enligt museet "en symbolisk och prestigefull kulmen på en mångårig satsning på kvinnliga skulptörer av Nationalmuseum".

"Det känns helt fantastiskt att Nationalmuseum äntligen har en skulptur av Camille Claudel i sina samlingar. Trots sin ringa storlek har 'Dröm vid brasan' en sorts storslagenhet över sig", säger museets skulpturintendent Linda Hinners i ett pressmeddelande.

Camille Claudel blev elev till bildhuggaren Auguste Rodin 1883 och de utvecklade både ett långvarigt samarbete och en privat relation. Men Claudel utvecklade även en personlig konst, med känslig modellering och banbrytande kompositioner och tekniker. Hon utvecklade dock psykisk ohälsa och avled 1943 på det mentalsjukhus där hon varit tvångsintagen i 30 års tid.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons