Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags för Banks att gå i pension

Det är dags för Alan Banks att gå i pension, tycker Bella Stenberg efter att ha läst 27:e boken om polisintendenten.
Peter Robinson borde pensionera sin kommissarie Alan Banks, tycker Bella Stenberg.
Peter Robinson borde pensionera sin kommissarie Alan Banks, tycker Bella Stenberg.
Foto: Pressbild

Kriminalroman

Innan mörkret faller

Författare: Peter Robinson
Översättning: Jan Malmsjö
Förlag: Forum

”Man han var inte snuskig och kände sig inte gammal”, tänker Alan Banks, ertappad med att spana in en mycket yngre kvinna. Vin, kvinnor och sång är alltjämt polisintendentens intressen, men när det gäller kvinnor kommer han inte längre än att bedöma utseenden och vara betuttad i sin väns supersnygga sambo Zelda.

Den röriga brottsintrigen rör ett brutalt mord och en filmad våldtäkt, med tillägg av kändisfester, albansk maffia och Yorkshirepolisens gamla nemesis, mordbrännaren Philip Keane.

Att Banks på ett tåg i ett lantligt lockande England reflekterar att det inte känns som ”den plågade och kämpande nation där han bodde” passar hans person, men rimmar illa med korsklippningen där Zelda i jakt på egen rättvisa besöker Moldavien, där hon kidnappades och såldes som sexslav.

Åldern gör sig påmind och Banks börjar ifrågasätta sin identitet som polis. Än bättre vore nog om Robinson planerade hans pensionering.

Läs mer