Annons

Dags för Skånes bästa Bokfestival

Sportreportarnas flitiga upphausande är tröttande. Bästa VM. Bästa laget. Bästa matchen. Efteråt kommer ofta besvikelsen, men en månad, ett år senare är den bittra erfarenheten glömd.
Kultur • Publicerad 29 augusti 2009
Sune Johannesson.
Sune Johannesson.Foto: 

 Vi står åter inför det Bästa allting. Men ibland motsvarar upplevelsen de höga förväntningarna.

Därav känns det inte svårt att skriva nästa mening. 2009 års Kristianstads Bokfestival är den bästa nånsin.

Annons

Bokfestivalens födelse år 1999 minns jag tydligt. En bokhandlares idé blev till ett samarbete mellan flera av stadens kulturaktörer som resulterade i en härligt lyckad fest, ja, så pass lyckad att en bit in på 2000-talet hade Kristianstad fått en litterär tradition att vårda, utveckla och vara stolta över.

Problemen kom nästan lika fort. Samarbetssvårigheter, begränsad ekonomi och en kreativitet som pyste ut. Kvar blev ett recept som förvisso gav en årlig bokfestival, men några nya ingredienser tillfördes aldrig. Varför ändra ett vinnande lag? Jo. För att till sist slutar man vinna.

Sedan Anders Nylander tog över som festivalgeneral har det gradvist känts att Bokfestivalen är på väg nånstans. Förra året gav en antydan om riktningen, årets program är än tydligare. Nu tas litteraturen på allvar. Här finns en litteraturdebatt, poesiscen, satsning på barn och unga, ja, även en internationell stjärna (missa inte: Ingo Schulze). Här finns stora namn med många läsare jämte författare med färre läsare. Båda behövs i en rik utgivning. Och båda behövs på en bokfestival.

Skiftet augusti/september är en bra helg för en bokfest. I år känns timingen perfekt, med en hetare svensk litteratur än på länge. Brunners "Hornsgatan" har diskuterats, vi har haft en Keplerjakt med efterföljande debatt, i Malmö har författare ifrågasatt bibliotekets förändringsplaner, och den senaste veckan har två litterära manifest – ett begränsande och ett generöst omfamnande – lanserats i DN. Litteraturen tar för sig.

Lite extra roligt är det att tre av Bokfestivalens huvudevenemang har Kristianstadsanknytning; Lasse Wierup, Anders Roslund (med parhästen Börge Hellström) samt Gustaf Hellströmssällskapets presentation av sin nya bok.

De borde ha varit ännu fler.

Som. Kristofer Flensmarck (har skrivit en av årets starkaste böcker med "Almanacka"), Eva Ström (övertygar i sin knivskarpa "Kniv och flod"), Karl Larsson (bokaktuell poet som blir allt intressantare), Lennart Göth (aktuell med en bok om tro och skrivande) och sist, men främst, Lena Sundström, som den tionde september kommer med "Världens lyckligaste folk", en debattbok över tillståndet i grannlandet Danmark.

Det är både roligt och viktigt att låta de lokala rösterna höras och synas på hemmaplan. De behöver det. Vi behöver dem. Särskilt som alla de här är både lokala och nationella.

Detta förändrar dock inte faktum. På torsdag kväll börjar Skånes bästa Bokfestival.

n Med start i dag kommer ni att kunna läsa mer om flera av Bokfestivalens författare här på kultursidan: Lasse Wierup, Anna Jörgensdotter, Hans Gunnarsson, Anders Roslund, Johan Jönson, Ingo Schulze, Anna Jansson och Kajsa Ingemarsson.

Sune Johannesson 044-18 55 44
Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons