Annons

De kan få Nordiska rådets musikpris

Musik • Publicerad 10 maj 2022
Tonsättaren Karin Rehnqvist kan få Nordiska rådets musikpris 2022. Arkivbild.
Tonsättaren Karin Rehnqvist kan få Nordiska rådets musikpris 2022. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Tonsättaren Karin Rehnqvist och musikern Ebo Krdum är Sveriges två kandidater till Nordiska rådets musikpris i år. Karin Rehnqvist är nominerad för "Silent earth", ett stycke som hon skrev 2020 för kör och orkester och till text av Kerstin Perski. Juryn beskriver det som "ett omtumlande och starkt uppfordrande verk" som har klimatkatastrofen som fond.

Ebo Krdum kan få priset för sitt debutalbum "Diversity" där han väver samman sin uppväxt i det krigshärjade Darfur, Sudan, med svensk folkton. "En konstnärlig kraftsamling för fred, frihet och gemenskap utan gränser", framhåller juryn.

Årets mottagare av Nordiska rådets musikpris offentliggörs 1 november i Helsingfors i samband med Nordiska rådets session. Pristagaren får statyetten ”Nordlys” och cirka 450 000 kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons