Annons

De viktiga frågorna tappas bort i Orre och Hedéns ambitiösa journalistskildring

Inger Orre och Martin Hedén debuterar tillsammans med ”Dolda flöden”, en samhällskritisk underhållningsroman om lokaljournalistik och miljöföroreningar. Ambitiöst men ofärdigt, tycker Louise Buenafe Mistén.
Recension • Publicerad 13 april 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Dolda flöden

Författare: Inger Orre och Martin Hedén

Förlag: Albert Bonniers förlag

”Dolda flöden” är Inger Orre och Martin Hedéns första skönlitterära projekt tillsammans, men de har tidigare samarbetat med bland annat flera P1-dokumentärer.
”Dolda flöden” är Inger Orre och Martin Hedéns första skönlitterära projekt tillsammans, men de har tidigare samarbetat med bland annat flera P1-dokumentärer.Foto: Petter Cohen

Berättelsens kärna utgörs av Bergslagen, en region lämnad i medieskugga och likgiltighet. Kerstin Lindgren, självutnämnd som lokaljournalistikens hemvärn, avtäcker sanningen om gruvavfallet och de giftiga sandhögar som blivit kvar från traktens omfattande brytning.

Journalisten Kerstin är inte kortfattad, vass eller välriktad. Hela boken är som ett långt brandtal. Jag blir rent matt. Kerstin kan knappt konstatera att mjölken är slut utan att det blir till en politisk harang. Hon tar upp aktuella frågor men stilgreppet används för ofta. Effekten går förlorad.

”Texten känns ambitiös men ofärdig. Som att cykla planlöst, utan tydlig riktning. Och precis som i cykling görs läsningen i detta fall bäst med lite fart.”
Annons

Benjamin är något oväntad som Kerstins sidekick och idén med deras relation är god, men tyvärr framstår han bara som hunsad. De mest spännande scenerna handlar istället om Kerstins far Holger och första tiden som ny journalist på 40-talet. Under läsningen är det som att stå mitt i folkvimlet vid gruvbranden och höra sorlet från räddningsinsatsen, anhöriga och gruvbolagets ansvariga.

Texten känns ambitiös men ofärdig. Som att cykla planlöst, utan tydlig riktning. Och precis som i cykling görs läsningen i detta fall bäst med lite fart. Med för låg hastighet är risken stor att man fastnar i krångliga meningar fullpackade med information. Det blir väldigt svårt för läsaren att sortera i mängden och minnas det som är av relevans, då antalet namn och företag, platser och orter, datum och årtal snart blir oräkneliga.

”Dolda flöden” av Inger Orre och Martin Hedén
”Dolda flöden” av Inger Orre och Martin Hedén
Louise Buenafe Mistén
Annons
Annons
Annons
Annons