Annons

Den stora dialektresan

I SVT:s "Svenska dialektmysterier" förklarar Fredrik Lindström varför vi pratar som vi gör.
Kultur • Publicerad 10 januari 2006
Seriestart i SVT2 i kväll för Fredrik Lindströms "Svenska dialektmysterier". Den 25 januari handlar det om "Skåneland".
Seriestart i SVT2 i kväll för Fredrik Lindströms "Svenska dialektmysterier". Den 25 januari handlar det om "Skåneland".Foto: 

Komikern Fredrik Lindström, 42, har blivit språkvårdaren Fredrik Lindström. I "Värsta språket" gläntade den tidigare forskaren i nordiska språk på dörren till sin kunskapskälla och nu står den närmast på vid gavel då han i en ambitiös serie utforskar varför våra vanligaste dialekter har blivit som de blivit. "Svenska dialektmysterier" har premiär i SVT i kväll.

– Jag ville göra något åt Discoveryhållet. Tv-publiken kommer att märka att det här inte är "Värsta språket" om dialekter utan det här ställer mer krav på tv-tittarna, säger Fredrik Lindström. "Svenska dialektmysterier" är tänkt att vara underhållande, men det är inte ett humorprogram. Fast nog finns det ett stänk av ironi inblandat när Fredrik Lindström likt en modern Sven Hedin gör sina små nedslag bland tystlåtna damer i innersta Lappland eller bland fryntliga fiskhandlare i Göteborg?

Annons

– Ja, jag tycker det är roligt. Men det kan finnas flera bottnar i det.

Fredrik Lindström menar att han kommer med en nyanserad bild om varför vi talar som vi gör.

– Men det är klart att om ett budskap förenklas i flera led och kokas ner till en kvällstidningsrubrik är det klart att det kan komma ut en väldigt förenklad sak av det. Men jag kan bara råda över mitt bidrag i det här, mitt program. "Svenska dialektmysterier" är uppdelat åtta avsnitt. Serien tar upp de vanligaste, kanske mest folkkära dialekterna som vi älskar att hata. Fredrik Lindström har grävt i forskningen och hävdar att det går ett bälte snett över Sverige med roliga dialekter.

– Det innefattar östgötskan och hela gnällbältet och i någon mån även värmländskan.

Fredrik Lindström har även upptäckt ett feminint manligt bälte i södra Sverige.

– Det finns ett slags "pipbälte" som går över Västergötland, Östergötland och Småland där även karlarna pratar här uppe, väldigt högt säger Fredrik Lindström och pekar mot halsen. Det är en väldigt feminin dialekt, medan norrlänningarna har en maskulin dialekt. (TT Spektra)

Mikael Forsell

Fredriks fem fulaste dialekter

1. Eskilstunamål

"Jag kommer själv därifrån och det är verkligen inte roligt"

Annons

2. Östgötska

"Mitt i gnällbältet"

3. P1-skånska

"När man tar bort de skorrande r-en och tror att man pratar rikssvenska"

4. Riktigt Gävlemål

"En maskulin dialekt"

5. Nordvästra Skåne

"En riktigt bred skånska"

Fakta/Dialekterna i "Svenska dialektmysterier"

11/1 Introduktionsprogram

Annons

18/1 Norrland

25/1 Skåneland

1/2 Stockholm

8/2 Dalarna

15/2 Glada väst

22/2 Gnällbältet

1/3 Östsvenska

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons