Annons

”Det är väldigt kul. Och lite vemodigt.”

I helgen har sistaårseleverna vid konstlinjen på Önnestads folkhögskola sin finalutställning i centrala Kristianstad. ”Det känns bra att just den här utställningen hålls utanför skolans väggar, då blir det mer på riktigt.” Vernissage på fredag eftermiddag.
Kristianstad • Publicerad 28 maj 2020
Dags för slututställning för Hampus Sandell och hans fyra kurskamrater på konstlinjen vid Önnestads folkhögskola. Lokal: Gauffinska gårdens galleri i Kristianstad.
Dags för slututställning för Hampus Sandell och hans fyra kurskamrater på konstlinjen vid Önnestads folkhögskola. Lokal: Gauffinska gårdens galleri i Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson

Konstklassen som i dagarna stämplar ut från Önnestads folkhögskola efter två år har aldrig varit särskilt stor, men när det nu är examensdags återstår endast fem studenter. Och det är denna kvintett som i helgen visar ett urval av sin konst på en gemensam slututställning.

En av konststudenterna är Hampus Sandell.

Annons

– På grund av coronaläget var det oklart om vi skulle ha en utställning, men jag är väldigt glad att det trots allt blir en utställning och dessutom med vernissage. Det gör att de här åren får ett riktigt avslut.

Ni elever har ju haft utställningar ihop tidigare, men hur känns det att det nu är examensutställning?

– Väldigt kul. Och samtidigt lite vemodigt. Är ju sista grejen, liksom.

Beblandas

Vi hörs på telefon när han är på väg i en bil där det snart ska lastas ut konstverk som ska hitta sina nya platser i utställningslokalen. Denna lokal ligger inte på folkhögskolan i Önnestad, utan i centrala Kristianstad. Nämligen på Östra Storgatan 26, dit galleriet Gauffinska gården nyligen har flyttat. Tidigare adressen fanns runt hörnet, på Hesslegatan.

– Det är också något jag tycker är bra, fortsätter Sandell. Att vår utställning hålls utanför skolans väggar, det gör att allt blir mer på riktigt.

Malin Karlsson, Karoline Lindén Bengtsson, My Nguyen och Silje Björsvik förbereder sin slututställning. Vernissage på fredag, 29 maj.
Malin Karlsson, Karoline Lindén Bengtsson, My Nguyen och Silje Björsvik förbereder sin slututställning. Vernissage på fredag, 29 maj.Foto: Lasse Ottosson
De fem avgångseleverna vid konstskolan på Önnestads folkhögskola låter sina olika konstverk mötas i gallerirummen.
De fem avgångseleverna vid konstskolan på Önnestads folkhögskola låter sina olika konstverk mötas i gallerirummen.Foto: Lasse Ottosson

Studenternas grupputställning innehåller en mängd uttryck, från måleri och teckningar till skulptur och keramik. Deras tanke är inte att låta var och en av de fem få en egen avskild yta, utan att konstverk som passar ihop möts i rummet.

– Utställningen har inget övergripande tema, förutom att vi alla har valt ut verk som vi tycker representerar det som vi har lärt oss under de här två studieåren. Genom att vi låter våra verk mötas på det här viset i lokalen fortsätter vi också att beblanda oss med varandra.

Tråkigt utan konst

De två studieåren är snart över, så vad väntar nu för de fem? Lite olika, svarar Hampus Sandell. Någon ska söka andra konstutbildningar, någon tänker byta bana. För hans egen del blir konsten den fortsatta vägen.

– Det här har varit rätt steg för min del, så planen är att söka vidareutbildningar inom konst. Sedan får jag se vad det blir.

”Det skulle vara ganska tråkigt utan konst. Det räcker ju bara att se på folks hem. Det är väl ytterst få människor som har helt tomma väggar, utan en enda tavla.”
Hampus Sandell

Jag nämner den pågående lokala konstdebatten om inköpet av ett verk av Jeppe Hein till en Åhusskola och frågar vad hans argument är för att konsten behövs i våra liv och samhällen.

Annons

– Det skulle vara ganska tråkigt utan konst, säger han och fortsätter.

– Det räcker ju bara att se på folks hem. Det är väl ytterst få människor som har helt tomma väggar, utan en enda tavla. Att sedan konst ibland ifrågasätts är inte konstigt, det är liksom en del av konsten att väcka debatt lika mycket som den skänker livsglädje.

Galleri Gauffinska Gården har bytt lokal, och finns numera på Östra Storgatan.
Galleri Gauffinska Gården har bytt lokal, och finns numera på Östra Storgatan.Foto: Lasse Ottosson
Fakta

Slututställning för konstelever

De fem studenterna på den 2-åriga konstlinjen på Önnestads folkhögskola som nu har sin slututställning är Karoline Lindén Bengtsson, Silje Björsvik, Malin Karlsson, My Nguyen och Hampus Sandell.

Utställningen visas på Galleri Gauffinska Gården, på Östra Storgatan 26 i centrala Kristianstad.

Vernissage fredag 29 maj (kl 16-20), men visas också på dagtid under lördag och söndag, 30-31 maj.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons