Annons

"Det kändes som jordens undergång"

Sharon Van Etten släpper ett pandemialbum – utan några singlar. Låtarna skrev hon och spelade in själv i karantän.
Musik • Publicerad 6 maj 2022
Sharon Van Etten. Pressbild.
Sharon Van Etten. Pressbild.Foto: Michael Schmelling

Sharon Van Etten hade precis flyttat från New York till Kalifornien och byggt färdigt sin hemmastudio när pandemin slog till. Sångerskan fick hålla sig hemma med man och en treårig son och för första gången sedan karriären tog fart började hon spela in musik på egen hand.

– Jag skrev alla låtar till albumet de där första månaderna. Det är därför jag inte släpper några singlar i förväg utan vill att man ska lyssna på albumet i sin helhet. Det är en enhet som berättar en historia, säger hon.

Skådespelarkarriär

Annons

Sharon Van Etten föddes 1981 i New Jersey. Hon växte upp som mittenbarnet i en syskonskara på fem. Debuten kom 2009 med albumet "Because I was in love".

Parallellt har hon också en karriär som skådespelare, med medverkan bland annat i ett avsnitt av nya "Twin Peaks"-säsongen och en återkommande roll i Netflixserien "The OA", där hennes rollfigur Rachel sjunger en låt Van Etten skrev för serien. Men hon är trots framgångarna i filmvärlden inte sugen på att byta bana.

– Skådespelandet är ingen passion eller något som inspirerar mig och jag har inte fått fler förslag på roller på sistone. Just nu gör jag hellre musik till filmer och serier så att jag får vara hemma med min familj i stället för att åka iväg på inspelningar. Jag känner mig lyckligt lottad som ändå har haft jobb under pandemin, säger hon.

Hon beskriver tiden i karantän som en mörk period där musiken blev räddningen.

– Musiken var mitt sätt att ta mig igenom det. Jag hade knappt flyttat och hunnit finna mig tillrätta i Kalifornien och plötsligt kunde man inte gå ut. Lekplatserna var avspärrade och då startade bränderna, sedan jordbävningarna. Vissa dagar kändes det som att det var jordens undergång och att ingen berättade det för oss.

Svensk mormor

I ett senare skede lättade restriktionerna och Sharon Van Etten kunde ta med sig låtarna hon lagt grunden till i hemmastudion till en producent. Bandmedlemmarna samlades och det som blev "We've been going about this all wrong" kunde börja finslipas i en riktig studio.

– Jag kände att jag hade mer kontroll över det här albumet än över mina tidigare fem. Den förra skivan spelade jag in igen och igen och det blev bara sämre och sämre. Slutprodukten blev den här gången mer trogen hur låtarna lät när jag skrev dem, säger hon.

När Sharon Van Etten nu åker ut på världsturné som förband till The National är ett av stoppen Stockholm och den nya festivalen Rosendal Garden Party.

– Jag ser fram emot att få spela på svensk mark. Min mormor var svensk, eller hennes föräldrar var från Sverige, och hon föddes i Chicago. Tror du att jag hinner se något av Stockholm?

Eftersom festivalen äger rum på Djurgården tipsar TT:s reporter om Skansen, Gröna Lund eller Abba-museet.

Annons

– Abba-museet vill jag verkligen besöka! Jag hoppas att jag får lite ledig tid att utforska staden. När man är på turné bara vaknar man, äter frukost och sedan är det dags för en ny show innan man hunnit se någonting och så vidare till nästa stopp dagen därpå, säger hon och fortsätter:

– Min son hängde med på min senaste turné men jag tror tyvärr att han mest blev uttråkad. Jag ville visa honom att det här är ett jobb – och att det kan vara ganska långtråkigt. Jag tror att jag lyckades.

Fakta: Sharon Van Etten

Född: 26 februari 1981 i Belleville, New Jersey.

Bor: Los Angeles med maken Zeke Hutchins, hennes tidigare trummis numera manager, och femårig son.

Album: "Because I was in love" 2009, "Epic" 2010, "Tramp" 2012, "Are we there" 2014, "Remind me tomorrow" 2019, "We've been going about this all wrong" 2022.

Skådespelarinsatser: "The OA", "Twin Peaks: The return", "Never rarely sometimes always", "How it ends".

Aktuell: Spelar på Rosendal Garden Party i Stockholm 10 juni.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons