Annons

DN Kulturs frilansar kräver höjda arvoden

Ett 50-tal frilansskribenter kräver att Dagens Nyheter höjer sina arvoden för kulturtexter. Uppropet är undertecknat av bland andra Po Tidholm, Wanda Bendjelloul och Nina Björk.
Medier • Publicerad 11 april 2023
Dagens Nyheters frilansskribenter vill att tidningen höjer sina arvoden. Arkivbild.
Dagens Nyheters frilansskribenter vill att tidningen höjer sina arvoden. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I ett upprop som skickats till Dagens Nyheter skriver mer än 50 frilansare att de fast anställda på tidningen har fått höjda löner de senaste åren medan frilansarvodena har halkat efter.

"Faktum är att våra arvoden sänkts både i faktiska och prisomräknade tal de senaste decennierna. Vid tidningskrisen i början av 00-talet justerades arvodena 'tillfälligt' nedåt. Trots en mindre höjning häromåret ligger nuvarande arvoden under den tariff som gällde i slutet av 1990-talet", står det i uppropet.

Annons

DN Kulturs chef Björn Wiman säger att han har förståelse för att det är ett nytt ekonomiskt läge för frilansare.

– Det är ganska väntat att det kommer den här typen av krav och synpunkter och det har jag en förståelse för. Vi har haft en dialog med många av skribenterna sedan tidigare om den här saken. Det är naturligt att det kommer nu när det är ett annat ekonomiskt läge än för ett år sedan.

Uppropsförfattarna pekar på inflationen och det faktum att Dagens Nyheter gick med rekordvinst i fjol.

Man uppmanar tidningen att göra en "substantiell uppräkning som tar höjd för uteblivna förstärkningar genom åren". Det viktiga är dock att det inte sker på bekostnad av minskad kulturbevakning, poängterar skribenterna.

Björn Wiman påpekar att man genomförde en höjning av frilansarvodena på 13 procent 2019, men att uppropet ändå ska tas i beaktande.

– Vi lyssnar och jag sätter värde på den här dialogen och tar del av mina medarbetares synpunkter. Sedan vad det leder till i det här fallet går inte att säga. Avtalet är inte ens färdigt, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons