Annons

Dolt självporträtt av Van Gogh upptäckt

Ett tidigare okänt självporträtt av Vincent Van Gogh har upptäckts av experter på Skottlands nationella konstmuseum National Galleries of Scotland.
Konst • Publicerad 14 juli 2022
Besökare tittar på en Vincent Van Gogh-utställning i Lima i Peru i mars i år. Det dolda självporträttet har hittats på Skottlands konstmuseum National Galleries of Scotland.
Besökare tittar på en Vincent Van Gogh-utställning i Lima i Peru i mars i år. Det dolda självporträttet har hittats på Skottlands konstmuseum National Galleries of Scotland.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Det dolda självporträttet fanns på baksidan av en annan av konstnärens tidiga målningar, "Head of a Peasant Woman", och gömdes under av lager av lim och kartong. Det upptäcktes när tavlan, som funnits i museets samlingar sedan 1960, skulle röntgas inför en utställning.

Museets konservator Lesley Stevenson vittnar om att experterna både blev chockade och upprymda när de såg självporträttet.

Annons

– Det här är en betydande upptäckt eftersom den bidrar med mer kunskap till det vi redan vet om Van Goghs liv, säger hon till BBC.

Den nederländska konstnären är känd för att ofta ha återanvänt sina dukar genom att vända dem och måla på andra sidan för att spara pengar. Experterna tror att det kan vara möjligt att få fram den dolda målningen, men processen att ta bort lim och kartong kommer att kräva ett noggrant arbete och man utreder om det går att göras utan att skada tavlans framsida. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons