GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Droger, rasism och mord – och väntan på cyklonen som ska komma

Exotiska miljöer – och kontrasterande misär Christina Wahldéns nya polisroman i Australienmiljö är en riktig nagelbitare, tycker recensenten Kerstin Bergman.
Bokrecension • Publicerad 23 januari 2021
Christina Wahldén skildrar initierat och respektfullt de exotiska miljöerna.
Christina Wahldén skildrar initierat och respektfullt de exotiska miljöerna.
Foto: Caroline Andersson
Polisroman

Cyklonvarning

Författare: Christina Wahldén

Förlag: Forum

Efter fjolårets hyllade ”Nämn inte de döda” kommer nu uppföljaren, ”Cyklonvarning”. Skådeplatsen är åter australiensiska Darwin, och än en gång har Christina Wahldén har lyckats skapa en riktig bladvändare.

Poliserna Jess och Bluey är denna gång utlånade till narkotikaroteln och arbetar med ett knarkfall ute i en fattig förort som framförallt bebos av människor från ursprungsbefolkningen. När en av deras misstänkta hittas mördad drar fallet igång på allvar. Det är regnperiod, julen närmar sig, och över allt vilar hotet från en annalkande cyklon. Dånet av den och av det förflutnas cykloner växer sig allt starkare och präglar allt och alla fram till det dramatiska crescendot.

”Det handlar om drogernas förödande verkan, om segregation och rasism, och om den starka lojaliteten inom poliskåren”

Wahldén skildrar initierat och respektfullt de exotiska miljöerna och den kontrasterande misären. Det handlar om drogernas förödande verkan, om segregation och rasism, och om den starka lojaliteten inom poliskåren – allt medan den klaustrofobiska känslan som skapas av orkanen driver allt till sin spets.

Min enda invändning är att jag ibland har svårt att hålla isär de många unga pojkarna som är inblandade, boken hade vunnit på att åtminstone någon strukits bort. Men även denna gång är det en njutning att få vistas i den sinnligt skildrade miljön med det rika växt- och djurlivet, och Christina Wahldéns karaktärer är komplexa och skapade med värme på ett sätt som gör det trivsamt att åter få vistas i deras sällskap.

Christina Wahldén författare till CyklonvarningFoto: Caroline Andersson Bild från Forum
Christina Wahldén författare till CyklonvarningFoto: Caroline Andersson Bild från Forum
Kerstin BergmanSkicka e-post
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.