Annons

EA utreder insiderfusk med "Fifa"

Speljätten EA utreder misstankar om att någon anställd sålt unika kort i spelläget "Fifa ultimate team" på den svarta marknaden.
Spel • Publicerad 14 mars 2021
Speljätten EA utreder om någon anställd på företaget kan ha sålt unika spelarkort i "Fifa ultimate team" på svarta marknaden. Incidenten har fått smeknamnet #EAGate. Arkivbild.
Speljätten EA utreder om någon anställd på företaget kan ha sålt unika spelarkort i "Fifa ultimate team" på svarta marknaden. Incidenten har fått smeknamnet #EAGate. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Enligt EA har spelarkonton fått tillgång till värdefulla spelarkort som de inte har fått genom att spela spelet, eller genom att köpa slumpmässiga kortpaket. Enligt medieuppgifter ska en anställd på företaget mot betalning ha försett spelare med korten, som kan vara värda tiotusentals kronor och är snudd på omöjliga att få tag på.

"Det verkar som att ett eller flera EA-konton, som antingen komprometterats eller använts på olämpligt sätt från någon inom EA, direkt gett föremål till de här individuella kontona", skriver EA i ett blogginlägg.

Annons

EA förklarar att möjligheten att ge individuella spelarkonton kort direkt finns för att hjälpa spelare återfå innehåll som av någon teknisk anledning försvunnit. Möjligheten används också på vissa testservrar och för att ge kort till samarbetspartners, anställda och liknande. Systemet har nu tills vidare stoppats.

"Vi förstår att förtroendet från vår gemenskap är svårförtjänat, och baseras på principerna om rättvist spel. De här olagligheterna skakar det förtroendet", skriver EA.

Fakta: Fifa ultimate team

"Fifa" är speljätten EA:s fotbollsserie, vars årliga utgåva ofta är det mest sålda spelet i Sverige.

Spelets onlineläge "Fut" ("Fifa ultimate team") har de senaste åren vuxit från smalt specialintresse till att bli spelets mest populära läge. Spelaren bygger sin trupp via att spela sig till eller köpa digitala kortpaket.

Spelarkorten är en stor intäktskälla för EA.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons