Annons

Efter stormen: "Låtsas-ESC" blir som vanligt

SVT:s nya Eurovisionupplägg med ett gäng "soffpratare" väckte minst sagt starka reaktioner hos tittarna. Men i torsdagens låtsas-Eurovision, "Sveriges 12:a", kommer låtarna att visas i sin helhet.
Tv • Publicerad 13 maj 2020
Sarah Dawn Finer leder "Sveriges 12:a" på torsdag. Arkivbild.
Sarah Dawn Finer leder "Sveriges 12:a" på torsdag. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
The Mamas skulle ha representerat Sverige i Eurovision Song Contest. Nu kommer de i stället att uppträda i "Sveriges 12:a". Liksom i Eurovision Song Contest går det inte att rösta på Sverige. Arkivbild.
The Mamas skulle ha representerat Sverige i Eurovision Song Contest. Nu kommer de i stället att uppträda i "Sveriges 12:a". Liksom i Eurovision Song Contest går det inte att rösta på Sverige. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Under lördagens "Inför ESC" presenterade programledaren David Sundin och sidekicken Christer Björkman årets bidrag som egentligen skulle ha tävlat i Eurovision Song Contest i Rotterdam i veckan.

Det en och en halv timme långa programmet visade korta snuttar av de 41 låtarna, samtidigt som bland andra Ace Wilder, Linda Bengtzing, Parisa Amiri, Daniel Hallberg och Johanna Nordström kommenterade bidragen – någonting som inte gick hem hos tittarna. En återkommande kritik på sociala medier var "Hur ska man kunna höra låtarna och rösta när dom sitter och pratar och förstör?".

"Borde vara nöjda"

Annons

Trots tittarstormen röstades 25 låtar vidare, som nu ska göra upp om att bli svenska folkets favorit i "Sveriges 12:a" på torsdag. Programmet leds av schlagerveteranen Sarah Dawn Finer, och trots de ovanliga omständigheterna kommer det mesta att vara sig likt. Det utlovar projektledaren Anders G Carlsson.

– Vi kommer att visa alla låtar i sin helhet, vi har producerat vykort från alla länder med hjälp av arkivmaterial, vi har en jury som röstar och tittarna röstar, säger han och fortsätter:

– De som inte gillade att vi inte spelade hela låtarna borde rent logiskt vara nöjda, för nu spelar vi ju dem. Vi har en presentation och vi har Edward af Sillén som kommenterar bidragen.

"Väldigt positiva"

När "Sveriges 12:a" är utsedd ska produktionen i den mån det är möjligt försöka få tag på vinnaren.

Anders G Carlsson ser på den massiva tittarkritiken kring "Inför ESC" som ett bevis på att schlagertävlingen väcker stort engagemang.

– Vi väntade oss reaktioner på det här eftersom vi gör det på ett helt nytt sätt. Om man som tittare har en förväntan och det inte presenteras på det sättet får man oftast en sådan reaktion. Och gudarna ska veta att det har varit både väldigt positiva och väldigt negativa reaktioner, säger han.

Fakta: De tävlar i "Sveriges 12:a"

1. Azerbajdzjan: Efendi – "Cleopatra"

2. Storbritannien: James Newman – "My last breath" (Direktkvalificerad)

3. Danmark: Ben & Tan – "Yes"

4. Estland: Uku Suviste – "What love is"

5. Australien: Montaigne – "Don’t break me"

6. Litauen: The Roop – "On fire"

7. Nederländerna: Jeangu Macrooy – "Grow" (Direktkvalificerad)

8. Spanien: Blas Canto – "Universo" (Direktkvalificerad)

9. Polen: Alicja Szemplinska – "Empires"

10. Tyskland: Ben Dolic – "Violent thing" (Direktkvalificerad)

11. Belgien: Hooverphonic – "Release me"

12. Island: Dadi Freyr & Gagnamagniðd – "Think about things"

13. Norge: Ulrikke – "Attention"

14. Irland: Lesley Roy – "Story of my life"

15. Frankrike: Tom Leeb – "The best in me" (Direktkvalificerad)

16. Malta: Destiny Chukunyere – "All of my life"

17. Finland: Aksel Kankaaranta – "Looking back"

18. Bulgarien: Victoria – "Tears getting sober"

19: Georgien: Tomike Kipiani – "Take me as I am"

20. Grekland: Stefania – "Supergirl"

21 Schweiz: Gjon’s Tears – "Répondez-moi"

22. Österrike: Vincent Bueno – "Alive"

23. Israel: Eden Alene – "Feker libi"

24. Italien: Diadato – "Fal rumore" (Direktkvalificerad)

25. Ryssland: Little big – "Uno"

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons