Annons

Ekis Ekman om ETC: Utkastad efter tio år

Skribenten Kajsa Ekis Ekman kommenterar nu beskedet att tidningen Dagens ETC avbryter sitt samarbete med henne.
"Från en sekund till en annan kan de kasta ut en efter tio år utan att se en i ögonen", skriver hon i ett inlägg på sociala medier.
Media • Publicerad 12 april 2022
Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekman har skrivit för Dagens ETC:s ledarsida sedan tidningen startade 2014. Arkivbild.
Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekman har skrivit för Dagens ETC:s ledarsida sedan tidningen startade 2014. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Under måndagen meddelade Dagens ETC att tidningen avbryter sitt samarbete med författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman – ett beslut som skribenten nu kritiserar hårt i ett Facebookinlägg :

"Min senaste ledare, ett klassiskt grävjobb om hur svenska tidningar samarbetat med en tidning vars försvarsreporter varit frontplacerad med nazistiska Azovbataljonen, skickade jag in i torsdags och redaktören Andreas Gustavsson skrev ”Väldigt bra detta.” Sen händer inget förrän jag plötsligt får ett mail idag om att jag inte får skriva där något mer, jag har överträtt en 'gräns'", skriver hon.

Ledartext kritiserades

Annons

Ekis Ekman hade i en ledartext i Dagens ETC bland annat skrivit att tidningen Kyiv Independent har kopplingar till den ökända Azovbataljonen, en av flera frivilligbataljoner som är en del av det ukrainska nationalgardet och som strider mot Ryssland – och att tidningen "inte är så oberoende som den utger sig för att vara".

Texten kritiserades för att ha stora likheter med ett längre reportage på sajten Mintpress News, som publicerar innehåll från statskontrollerade ryska RT, tidigare Russia Today, och Sputnik.

Får inte skriva mer

Under måndagen fick Kajsa Ekis Ekman veta att hon inte kommer att få skriva fler texter för Dagens ETC, men att detta skulle bero på kritiken mot hennes ledartext förnekades då av tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson.

– Det kom till min kännedom i dag att Kajsa Ekis Ekman i sociala interaktioner har bagatelliserat Russia Today och vad de sysslar med i världen och där går min gräns, sade han till SVT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons