1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En färgstark skröna om sökandet efter en identitet

En ung idrottstjej går inte bara in i väggen, hon passerar den. Ett mystiskt andligt landskap öppnar sig, där egna erfarenheter mixas med ockulta föreställningar.
Joni Huttunen
Foto: Doppelgänger förlag

Elddjur

Författare: Joni Huttunen
Förlag: Doppelgänger
Genre: Roman

Mentalt händer det att idrottsmän hamnar i källaren. När de utsätter sig för fysiska påfrestningar går de inte sällan in i väggen och i en jämn lagmatch kan det bli så att spelarna åker hiss. Går det riktigt illa placeras de måhända i ett hörn på vinden.

Inom idrottens språk är det vanligt att hämta metaforer från sådant som har med hus att göra. Och inom psykoanalysen lär hus symbolisera människans inre liv, åtminstone i drömmen.

Det är inom sådana sfärer som grunderna till romanen ”Elddjur” har hämtats. Genom att ta sportjournalistikens bildspråk på bokstavligt allvar, bildas ett fascinerande stoff där en trolsk och mångfacetterad verklighet kan vecklas ut.

Boken har skrivits av den begåvade mångsysslaren Joni Huttunen (f. 1980), uppvuxen i Bollebygd, bosatt i Göteborg.

Han debuterade 2016 med ”Barrfiolernas rike”, en spökhistoria som utspelade sig i finska tassemarker. Dramatiken byggde mycket på nyckfulla spänningar i den manlige huvudpersonens medvetande.

Även i uppföljaren ”Elddjur” ligger tonvikten på inre, psykologiska förlopp. En talangfull skidtjej blir lite otippat uttagen till ett träningsläger för juniorer på landslagsnivå.

I längdskidåkningen tycks hon söka kompensation för sina trassliga och tragiska familjeförhållanden. Hon har utvecklat en aggressiv, nyskapande åkstil, med vilken hon driver sig till det yttersta, delvis för att uppnå ett tillstånd av glömska.

Efter att hon gått in i och passerat ”väggen” öppnar sig en mystisk andlig värld, vilken hon beträder. Referenser till episoder från hennes eget öde blandas med ockulta företeelser. Egyptisk mytologi mixas med idéer från dödsböcker från skilda kultursfärer, vilka färgsätts av spekulationer kring norrskenets och särskilt rävars magiska betydelse.

”Elddjur” är en färgstark skröna, vars oförutsägbara skeenden gestaltas lågmält och enkelt. Boken rymmer dels en unik skildring av villkoren inom en folkkär uthållighetssport, dels en gripande berättelse om en ung tjejs sökande efter en plattform för en identitet, ett liv.

Läs mer

Kristianstad

Designrean anpassades efter coronan

Kön till Glashyttan var 1,5 timme lång.

Sport

Klart: Så mycket pengar får KIK av regeringen

”Det är ett välkommet tillskott”.

Hässleholm

Elvaåringar blev jagade av beväpnat gäng – flydde över järnvägsspår

Anmälan om rånförsök upprättas.

Kristianstad

Elev stängdes av – föräldrarna borde fått yttra sig

Rektorns beslut upphävs av förvaltningsrätten.

Sommar i Skåne

Slumpen styrde paret Mandelmann till sitt älskade Österlen

På vintern trivs de som bäst.

Kristianstad

Kristianstadsbo vann 48 miljoner: ”Kan inte förstå att det är sant”

Man i 60-årsålden blev mångmiljonär över en natt.