Annons

En glödande och varmhjärtad debut som lyckas överraska

Rappt, tragiskt och varmhjärtat. ”Välkommen till Tall Oaks” fick pris som årets bästa brittiska deckardebut. Riktig sträckläsning, tycker Inger Melin.
Recension • Publicerad 10 juni 2023 • Uppdaterad 12 juni 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Deckare

Välkommen till Tall Oaks

Författare: Chris Whitaker

Översättning: Maria Lundgren

Förlag: Norstedts

”Välkommen till Tall Oaks” av Chris Whitaker
”Välkommen till Tall Oaks” av Chris Whitaker

”Välkommen till Tall Oaks” kopplar greppet direkt genom att treåriga Harry blir bortrövad av någon i clownmask. Det drabbar det trygga lilla samhället Tall Oaks. Harrys mamma Jess letar efter sin son och dövar sin ångest på ett våldsamt sätt, sheriffen Jim är besatt av fallet, Jerry i fotoaffären vårdar sin döende mamma och nyinflyttade Jared skär sig, tonåringen Manny försöker bli gangster. Och alla har hemligheter.

”Så intensiv att den känns ristad med glödpenna.”

Det är en rapp och andlös mosaik, så intensiv att den känns ristad med glödpenna. Ett tag tyckte jag tonen var cynisk, men Whitaker balanserar de komiska, sunkiga inslagen med empati och slutar i en oväntat varmhjärtad stämning.

Annons

Whitakers ”Slutet blir vår början” fick deckarakademins pris när den kom på svenska förra året. Det var hans tredje roman, medan ”Välkommen till Tall Oaks” är hans debut.

Deckarförfattare ska förstås alltid förvilla läsaren. Det var ändå längesedan jag känt mig så lurad av en intrig och hade sådan eftersmak av jag-borde-kanske-fattat. Skickligt gjort av Whitaker.

Brittiske författaren Chris Whitaker slog igenom stort med sin deckardebut, som nu kommer på svenska: ”Välkommen till Tall Oaks”.
Brittiske författaren Chris Whitaker slog igenom stort med sin deckardebut, som nu kommer på svenska: ”Välkommen till Tall Oaks”.Foto: David Calvert. 01279 843050. www.calvert.biz
Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons