Annons

En hoppfull berättelse om oväntad vänskap

Maja Lunde berättar om krigsbarnet Tobias sommar på en ö långt hemifrån. Den tredje fristående delen i Årstidsserien, ”Vindmakaren”, är en hoppingivande blandning av fantasi, saga och historia.
Recension • Publicerad 1 juni 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kapitelbok (från 6 år)

Vindmakaren

Av: Maja Lunde

Illustrationer: Lisa Aisato

Översättning: Barbro Lagergren

Förlag: Bonnier Carlsen

Maja Lunde är mest känd för sin uppskattade klimatkvartett för vuxna. ”Vindmakaren” är en fristående del i en serie för barn.
Maja Lunde är mest känd för sin uppskattade klimatkvartett för vuxna. ”Vindmakaren” är en fristående del i en serie för barn.Foto: Oda Berby, Natur & Kultur

Kriget är slut och barnen i staden skickas iväg ut på landet, eller närmare bestämt till en ö. Där är tanken att de ska få leka fritt och äta upp sig, utan tankar på det som var. Ett av barnen är Tobias Whim, en elvaårig pojke som fortfarande plågas av den onda natt när han trodde att han skulle förlora sin familj.

Men när alla barn placerats ut till öborna står Tobias ensam kvar. Ingen är där för att hämta honom och istället följer öns brevbärare (eller egentligen alltiallo) med honom till huset där han ska bo. Det är ingen mysig gård med kaniner och hönor, utan ett vindpinat hus på en klippa. Där bor den mystiska fiskaren Lothe, som är långtifrån glad att ha fått en pojke på halsen. Deras relation blir svår från början och ingen av dem vet riktigt hur de ska bete sig.

”Maja Lunde väjer inte för de jobbiga skildringarna.”
Annons

Berättelsen blir både hemsk och hoppingivande när man som läsare får veta mer om bådas bakgrunden. Tobias minnen från kriget gör ont att läsa och man tycker synd om honom som får sina förhoppningar om en härlig sommar grusade. Det blir inte lättare när Tobias upptäcker ett rum fullt av teckningar av någon vid namn E. Vem är E och vad föreställer egentligen tavlorna?

Frågorna är många och tecknas på ett fint sätt i både ord och bild. Maja Lunde väjer inte för de jobbiga skildringarna. Även om mörkret från historien finns där är det hoppingivande att se hur Tobias och Lothe finner varandra allteftersom de vågar prata om det som är svårt i bådas liv. Det går att ta sig vidare med hjälp av vänner, fantasier och hopp.

”Vindmakaren” av Maja Lunde, med illustrationer av Lisa Aisato.
”Vindmakaren” av Maja Lunde, med illustrationer av Lisa Aisato.
Lisa Aisato har illustrerat Maja Lundes ”Vindmakaren”.
Lisa Aisato har illustrerat Maja Lundes ”Vindmakaren”.Foto: Astrid Waller
Ida NorinderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons