Annons

En konstskola blir två

Resultatet av att huvudmännen bakom Konstskolan i Kristianstad går skilda vägar blir att de startar varsin konkurrerande konstskola, båda med början till höstterminen.
Kultur • Publicerad 7 mars 2006

Önnestads folkhögskola och Folkuniversitetet har under flera år drivit en gemensam konstskola i centrala Kristianstad. Av besparingsskäl bestämde sig Önnestads folkhögskola i höstas för att bryta samarbetet.

I stället startas i höst två konkurrerande konstutbildningar, dels Önnestads konstlinje, dels fortsätter Folkuniversitetet själva med Konstskolan i lokalerna på Föreningsgatan. Den lärarstab som tidigare jobbade ihop delar också på sig. Några – med textilkonstnär Madlein Fallgren som ansvarig – tar hand om konstskolan i Önnestad, fyra knyts till Konstskolan, med konstnär Mårten Strömquist som pedagogiskt ansvarig.

Annons

För rektor Bengt Lindner på Önnestads folkhögskola fanns det ingen tvekan över att skolan skulle starta en egen konstutbildning i sina befintliga lokaler. Intresset för estetiska utbildningar är stort, menar han och ser också att just den här typen av kurser utgör en viktig del av folkhögskolornas själ. Nu hoppas han också att eleverna hinner upptäcka deras nysatsning.

– Till viss del blir vi och Konstskolan konkurrenter, men vi har olika lärarkompetenser, samtidigt som det finns ett mycket stort konstnärligt intresse. Därför tror jag att de här satsningarna bara blir positiva för oss båda, säger Bengt Lindner.

För närvarande gör skolan om sina lokaler för den kommande undervisningen och till en början har man möjlighet att ta in cirka 20 elever. Båda utbildningarna är tvååriga, spänner över ett brett konstnärligt fält och är högskoleförberedande, men en skillnad är att folkhögskolans undervisning är avgiftsfri medan studenterna vid Konstskolan i Folkuniversitets regi får betala en terminsavgift.

Folkuniversitetet har sökt efter nya partners, men kommer att bedriva verksamheten vidare själva. En ansökan om statsbidrag har lämnats in till Skolverket, men den hinner inte behandlas innan höstterminens start.

– På sikt hoppas vi givetvis på hjälp med finansieringen, men Folkuniversitetet har tagit beslut om att satsa på den här utbildningen och har även sänkt terminskostnaden rejält, säger Mårten Strömquist och fortsätter.

– För mig känns det viktigt att skolan lever kvar. En styrka vi har, och som vi kommer att använda oss av, är det stora antalet elever som gått här och sedan fortsatt med egna karriärer. De är som ambassadörer för skolan och fungerar som ett kontaktnät för oss. Flera av dem tänkte vi även använda som gästlärare. En förändring är att Konstskolan öppnar för deltidsstudier, en annan nyhet är att undervisningen kommer att delas in i temablock i stället för att vara ämnesindelad som tidigare med rubriker som grafik, foto och teckning. Detta för att, som Mårten Strömquist säger, modernisera pedagogiken och för att "sätta innehållet främst och göra tekniken till verktyg".

Konstskolan kan totalt ta emot 50 elever, fördelade på de två årskurserna, men i det skifte som nu sker har de svårt att förutse hur många som söker. "Vi", säger Mårten Strömquist, "vi hoppas och tror att det kommer att gå jättebra, men får också förbereda oss för att undervisningen under det här första året kan komma att ske i en liten omfattning". Prioritet nummer ett just nu är marknadsföringen, menar Strömquist. Ett led i detta är att man presenterar den nya Konstskolan med ett öppet hus på kvällen torsdagen den 16 mars. Och Mårten Strömquist är positiv angående framtiden.

– Jag ser fram emot detta. Det här kan, trots allt, bli en nytändning för skolan.

Sune Johannesson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons