Annons

"En seriemördare går lös i Malmö"

Mammalediga Malmöjournalisten Leyla Abdullah får i uppdrag att skriva en bok om de hemlösa och utslagna i Malmö. När först en heroinist hittas död i sin lägenhet, och därefter en alkoholiserad tidigare dömd sexualbrottsling hittas mördad, med en makaber dikt skriven i pannan, börjar Leyla misstänka att en seriemördare går lös i Malmö.
Kultur • Publicerad 25 augusti 2009
Mikael Bergstrand. Bild. Sandra QvistFoto: 

"Av jord är du kommen" är den tredje fristående delen om Leyla Abdallah, skriven av Mikael Bergstrand, tidigare journalist på Sydsvenskan.

Bergstrand skriver rakt, okomplicerat och med ett bra driv i berättelsen. Förmågan att byta perspektiv, och den inkännande beskrivningen av missbrukarens vardag är riktigt bra. Den väl beskrivna Malmömiljön är också ett plus (åtminstone för skåneläsarna).

Fast en av guldstjärnorna i kanten försvinner raskt när vi når upplösningen: Det är ett lite för lättvindigt knep att sy ihop alla trådar genom att låta mördaren berätta allt om tankar, motiv och tillvägagångssätt för sitt sista offer, lite för mycket som mellanstadiets universallösning: "Alla dog".

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons