Annons

Enskilda firmor protesterar mot moment 22

Kultur • Publicerad 4 maj 2020
Skådespelaren Simon Norrthon är en av dem som har skrivit på ett upprop för alla med enskilda firmor. Arkivbild.
Skådespelaren Simon Norrthon är en av dem som har skrivit på ett upprop för alla med enskilda firmor. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery

Nu sänds protestlistor till regeringen som vittnar om en "Kafkaliknande situation" för alla med enskilda firmor. På en vecka har 7 000 personer skrivit under uppropet, och många av dem är kulturarbetare.

Två enskilda näringsidkare, Rita Saxmark och Linnéa Sallay, slog den 27 april larm om att enskilda företagare faller mellan stolarna i nuvarande a-kassesystem, under coronakrisen. De vill bland annat att enskilda näringsidkare ska kunna tillämpa systemet med korttidsarbete och att dessa ska kunna bedriva viss näringsverksamhet under en vilandeperiod och ändå få a-kassa.

Annons

De efterlyser dessutom ett bättre socialt trygghetssystem även efter coronakrisen.

De båda initiativtagarna säger sig inte ha fått något svar och efterlyser en begäran om bemötande av berörda departement.

Bland dem som har skrivit på syns till exempel artisten Helen Sjöholm, skådespelarna Robert Fux och Simon Norrthon samt författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons