Annons

Ernaux tolkas i klänning av Beckmanstudenter

Konst • Publicerad 1 december 2022
Beckmans modestudenter presenterar årets tolkning av Nobelpriset i form av klänningar på Nobelprismuseet. Här tolkas priset i kemi av Lina Fujikawa och Linn Hermander, litteratur av Gustav Flovin och Julia Wahlberg och fredspriset av Elin Olsson, Kristin Svensson och Vanja Weichselbaumer.
Beckmans modestudenter presenterar årets tolkning av Nobelpriset i form av klänningar på Nobelprismuseet. Här tolkas priset i kemi av Lina Fujikawa och Linn Hermander, litteratur av Gustav Flovin och Julia Wahlberg och fredspriset av Elin Olsson, Kristin Svensson och Vanja Weichselbaumer.Foto: Claudio Bresciani / TT

Modestudenter vid Beckmans Designhögskola har för elfte året tolkat Nobelprisen, utifrån kriteriet “bärbara högtidskläder”. Kläderna visas nu på utställningen Nobel Creations på Nobelprismuseet i Stockholm, fram till den 26 februari.

"Kreationerna är ett spännande sätt för våra besökare att reflektera kring de upptäckter och verk som belönats med Nobelpriset i år”, säger Erika Lanner, chef för Nobelprismuseet, i ett pressmeddelande.

Annons

Här syns till exempel en klänning inspirerad av litteraturpristagaren Annie Ernaux, och den gröna tonen ska signalera färger från Normandie där författaren växte upp. Gustav Flovin och Julia Wahlberg skriver att Ernaux "bjuder in till sin ungdom, mod, förälskelse och skam". De ville skapa en skör och skimrande klänning, där ett "skal" representerar det skydd hon bär och pärlor symboliserar hennes erfarenheter.

Här finns också bland annat en klänning som gestaltar en banks två beståndsdelar, och en kreation där kedjorna mellan sömmarna representerar sammanlänkningen mellan de tre mottagarna av fredspriset.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons