Annons

Eurovision siktar på liveframträdanden

Eurovision Song Contest ser ut att genomföras med artister på plats. Nu har EBU tagit fram en coronastrategi för att göra det möjligt.
Musik • Publicerad 2 mars 2021
Duncan Laurence vann Eurovision 2019. Året därpå ställdes evenemanget in till följd av coronapandemin. Arkivbild.
Duncan Laurence vann Eurovision 2019. Året därpå ställdes evenemanget in till följd av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Sebastian Scheiner

Strategin har tagits fram tillsammans med arrangörerna i Nederländerna – och planen är att alla artister ska uppträda på Ahoy Arena i Rotterdam. Det skriver Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) i ett pressmeddelande.

"Eurovision Song Contests själ och tradition är att förena Europa på scenen, och vi är fortfarande fast beslutna om att uppnå detta i Rotterdam i maj", säger Martin Österdahl, verkställande chef för musiktävlingen i ett pressmeddelande.

Annons

Med hjälp av omfattande testning, munskydd, hygienåtgärder och fokus på bra ventilation ska arrangörerna "skapa en miljö där alla inom produktionen, artister och press kan arbeta så säkert som möjligt".

Alla som deltar i eller arbetar med tävlingen rekommenderas att sätta sig själva i karantän fem dagar före avresa till Nederländerna. De måste även testa negativt för coronaviruset högst 72 timmar före flygresan. Väl på plats ska deltagarna bara vistas på sina hotellrum och i arenan. Om en tävlande inte kan uppträda visas i stället en förinspelad version av bidraget.

Skulle virusläget däremot förändras till det värre, kan tävlingen komma att skalas ner ytterligare, meddelar arrangören. Om Eurovision avgörs inför publik eller inte kommer att presenteras senare.

Den första semifinalen sänds den 18 maj. Finalen äger rum den 22 maj.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons