Annons

Fartfylld och inkluderande bilderbok om autism

Regler, samspel och frustration i en skildring om svårigheter och lösningar i skolan. Rose Robbins bilderbok är lättillgänglig och rak, tycker Jonna Fries.
Recension • Publicerad 27 januari 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 3 år)

Högt!

Text och bild: Rose Robbins

Översättning: Idus förlag

Förlag: Idus förlag

Högt!
Rose Robbins
Högt! Rose RobbinsFoto: Idus förlag

Rose Robbins har tidigare skrivit två bilderböcker om autism, varav den ena nominerats till Waterstones Children's Book Prize. Nu är hon aktuell med boken ”Högt!”.

”Högt!” handlar om Abigail som har svårt att fokusera i skolan och veta hur hon ska vara mot de andra i klassrummet. Hon skickas till lugna rummet. Men senare, i musiksalen, äger ett möte rum som förändrar allt.

”Det distanserade berättarperspektivet förstärker Abigails upplevelse av ensamhet och dömande blickar, och plötsligt släpper hon ur sig ett frustrerat vrål.”
Annons

Meningarna är raka och tempot högt. Det distanserade berättarperspektivet förstärker Abigails upplevelse av ensamhet och dömande blickar, och plötsligt släpper hon ur sig ett frustrerat vrål. Kanske är hon mest förvånad själv över att musikläraren därefter ser till att hon får glänsa med sin sångröst.

”Högt!” är en känslostormande bok, där bilderna domineras av blåa toner och figurer med tydliga uttryck. Fartfyllt och inkluderande, men lite övertydligt.

”Högt!” av Rose Robbins
”Högt!” av Rose Robbins
Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons