Annons

Fem debutromaner att hålla koll på i höst

Från självbiografiskt berörande till vassa samtidsskildringar. Här är fem debutromaner som sticker ut i höstens utgivning.
Litteratur • Publicerad 3 september 2022
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

1. Vaken av Mimmi Jensen Gellerhed

Förlag: Albert Bonniers

”En mogen och skarp debut där Gellerhed inte gjort det lätt för sig”, konstaterade recensenten Maria Ehrenberg om Mimmi Jensen Gellerheds egensinniga roman om en osympatisk men fängslande huvudperson och skriven på rak, driven prosa.

2. Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba

Annons

Förlag: Natur & kultur

En av förra årets mest uppskattade sommarprat baserades på ett bokmanus som i höst publiceras i sin helhet. Nicolas Lunabbas självbiografiska berättelse om hur bråkige Elijah flyttar in hos honom är välskriven, rörande och otroligt viktig.

3. Åttonde huset – till åminnelse av en flicka av Linda Segtnan

Förlag: Albert Bonniers

En blandning av historisk true crime, att snöa in på ett gammalt mysterium och att möta mänsklighetens värsta sidor. Linda Segtnans debut är en genremässigt svårplacerad text om hur hon gräver i historien om en flickas död 1948, samtidigt som hon själv bär på en flicka.

4. En bra plats i skallen av Marcus Berggren

Förlag: Kaunitz & Olsson

Komikern och krönikören Marcus Berggren debuterar med en roman om att växa upp i en småstad på 00-talet. Om att starta rockband, manlig ätstörning, mobbing och droger. Resultatet är roligt, rått och rappt.

5. Tack för matchen av Paola Pellettieri

Förlag: Romanus & Selling

Patricia skriver ett förberedande mejl till sin senaste match på en dejtingsajt, och kravlistan är lång. Det är premissen för Paola Pellettieris vassa debut om samtidsmänniskans relationer. ”Lysande skildrat” om en ”genial romanfigur”, tyckte recensenten Annika Wall.

Lisa Marques JagemarkSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons