Annons

Filmmakare gripna i Iran

Två filmskapare i Iran har gripits misstänkta för uppror efter att ha protesterat mot korruption och förtryck på sociala medier.
Film • Publicerad 9 juli 2022
Den iranske filmskaparen Mohammad Rasoulof (bilden) och hans kollega Mostafa Al-Ahmad har gripits i Iran.
Den iranske filmskaparen Mohammad Rasoulof (bilden) och hans kollega Mostafa Al-Ahmad har gripits i Iran.Foto: AP/Francois Mori

Regissören Mohamad Rasoulof vann Berlins filmfestivals högsta pris för filmen "There is no evil" 2020. Han dömdes kort därefter till ett års fängelse för tre gamla filmer som Irans myndigheter ansåg utgöra "propaganda mot systemet". Rasoulof förbjöds även från att göra fler filmer och från att resa utomlands.

Nu anklagas han och hans kollega Mostafa Al-Ahmad för uppvigling i samband med protester som bröt ut till följd av att en byggnad rasade i staden Abadan tidigare i år.

Annons

Över 40 personer omkom i husraset, vilket ledde till omfattande demonstrationer som polisen slog ned hårt mot.

En grupp iranska filmskapare, med Rasoulof i täten, publicerade ett öppet brev på Twitter där de kritiserade korruptionen och förtrycket i landet och manade säkerhetsstyrkorna att lägga ned sina vapen.

Irans hårdföra styre har länge sett flera kulturuttryck som en del av ett "mjukt krig" från västvärlden riktat mot diktaturen för att "smutsa ned landets trossystem".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons